mSchools Awards 2024

LEDUCAS: Creació de pictogrames interactius

Autor: Marc Gudel Téllez, Marina Tudela Aparicio, Montserrat Rodríguez Tomás

Contacte: mgudel@xtec.cat

Nom escola: Escola Palma de Mallorca

Adreça de l'escola: Pg. de la Ciutat de Mallorca, 31 - Barcelona

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/escpalmademallorca/

Share
Edat dels alumnes
8 - 10
Eix principal
Equitat i Inclusió
Àrea / matèria / àmbit
Coneixement del Medi Natural i Social. Valors ètics.
nº de sessions de 1 hora
4
Recurs digital
Robòtica i programació
Metodologies
Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

L'experiència neix de la necessitat de comunicar-se amb en Lucas, un alumne amb Necessitats Educatives Especials derivades d'una síndrome de Down; aquest alumne no es comunica oralment, ho fa a través dels pictogrames proporcionats per ARASAAC. Els alumnes de 4t de primària dissenyen pictogrames interactius amb les plaques Micro:bit. Faran servir els leds de les plaques i un missatge en cadena amb el significat del pictograma. Només utilitzaran 3 pictogrames a cada placa, un per cada botó. En Lucas durà sempre a sobre una placa amb els pictogrames més importants que necessiti. Els altres estaran penjats a l'aula. El títol del recurs és un joc de paraules LEDUCAS = Leds + Educar + Lucas.

Singularitat i innovació

Els alumnes s’introdueixen a la programació amb la Micro:bit, explorant els conceptes bàsics de la programació i la seva importància. Mitjançant activitats pràctiques en format de taller, els alumnes desenvoluparan habilitats inclusives a partir de la descomposició de problemes, reconeixement de patrons i creació de pictogrames interactius, millorant la seva competència digital. A través de la programació, aplicaran conceptes matemàtics i fomentaran la seva creativitat. Aquesta unitat fomenta el treball en equip, la resolució de problemes i la comunicació inclusiva en entorns digitals, preparant-los per a un futur tecnològic i, aborden l’ODS 4 (Educació de qualitat). L'activitat contribueix al desenvolupament de les habilitats cognitives, creatives i tecnològiques dels alumnes i, l’ODS 10 (Reducció de les desigualtats), promovent l'equitat en l'accés i participació de tots els alumnes, independentment de les seves habilitats inicials.

Més detalls

Resum del procés

1. Els alumnes realitzen una activitat de reflexió prèvia sobre la importància de la comunicació inclusiva i les barreres que poden trobar les persones sense parla. Expressen les seves opinions i coneixements previs sobre aquest tema mitjançant una activitat participativa i de debat en grup. 2. Aprenen sobre els diferents tipus de pictogrames utilitzats per a la comunicació. Aprenen a programar la micro:bit mitjançant l'aplicació https://makecode.microbit.org/. Posen en pràctica la seva creativitat i habilitats de resolució de problemes en la creació de pictogrames simples. 3. Posen en pràctica la seva planificació i construeixen els pictogrames interactius per a la comunicació inclusiva. Treballen en equips per a la creació dels pictogrames. 4. Per finalitzar, els alumnes fan una anàlisi de l'èxit dels seus pictogrames interactius. En Lucas prova els pictogrames dins de l'aula, donant als alumnes una perspectiva directa de la utilitat i impacte dels seus treballs.

Impacte de la proposta

Aquesta experiència és un treball col·laboratiu, no només entre els alumnes, sinó també entre diferents mestres de la nostra escola. En Marc és el coordinador digital, la persona que domina la programació de les plaques, la Marina és la mestra d'educació especial, la que domina el sistema augmentatiu i alternatiu de comunicació, com són els pictogrames i, la Montserrat la tutora de 4t que és la persona que realitza el taller amb l'alumnat. Gràcies als pictogrames digitals, en Lucas a part de poder comunicar-se, utilitza una eina digital significativa i funcional per a ell, no només com a joc. A més a més, l'experiència ens servirà per poder ajudar a altres infants de l'escola que tenen les mateixes dificultats. En Lucas sempre duu a sobre una placa amb tres pictogrames bàsics per poder comunicar necessitats com són anar al lavabo, un altre que diu “ja està” per a quan acaba una tasca i l'última i, no menys important, per demanar perdó. Després té programades altres plaques amb tres pictogrames a cadascuna referents a les emocions (content, trist, enfadat), el temps (sol, núvol, pluja), accions (escriure, llegir, retallar) i les matèries (hort, ed. física, música). Això no només ajuda a en Lucas a participar de les activitats a l'aula, sinó també a fer-se entendre amb la resta de mestres de l'escola, sobretot amb substituts o gent nova que no coneix a en Lucas.

Altres observacions

L'experiència està publicada sota llicència Creative Commons by NC 4.0 al repositori Stemarium, com a Recurs Educatiu Obert, perquè tothom la pugui fer seva.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.