mSchools Awards 2024

LA BATALLA DE LES LLENGÜES

Autor: Aroa Galán García

Contacte: agalan10@xtec.cat

Nom escola: Institut Candelera

Adreça de l'escola: Avinguda de l’U d’octubre, 2, 43860 - L’Ametla de Mar, Tarragona

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/iescandelera/

Share
Edat dels alumnes
12 - 14
Eix principal
Llengua, cultura i diversitat
Àrea / matèria / àmbit
Tecnologia i robòtica
nº de sessions de 1 hora
20
Recurs digital
Scratch Challenge
Metodologies
Gamificació / Ludificació Design Thinking Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

'La Batalla de les Llengües' és un videojoc creat per fomentar l'aprenentatge de la llengua catalana i celebrar la diversitat cultural, en el marc de l'eix 4: Llengua, Cultura i Diversitat. El joc segueix la història d'un protagonista que descobreix la riquesa de la llengua catalana a través d'una sèrie de desafiaments basats en balls i música de diferents cultures, treballant la pluralitat lingüística. Els jugadors superen aquests reptes que posen a prova els seus coneixements sobre el català, fomentant la seva apreciació i integració en una societat multilingüe. Desenvolupat amb Scratch, el projecte ha permès als alumnes aprendre conceptes de programació i treballar en equip per resoldre reptes relacionats amb la llengua i la cultura catalanes. A través de l'experiència interactiva, els estudiants han millorat les seves competències comunicatives i plurilingües mentre desenvolupaven habilitats digitals i creativitat en la programació.

Singularitat i innovació

"La Batalla de les Llengües" aporta un valor afegit per la manera com aborda l'aprenentatge de la llengua catalana a través d'un videojoc. Mitjançant una narrativa propera i contextualitzada, els estudiants poden identificar-se fàcilment amb el protagonista, qui descobreix la riquesa de la llengua catalana a través de desafiaments lingüístics que exploren diferents aspectes culturals i històrics. Aquest enfocament facilita que els jugadors valorin i integrin el català en la seva vida quotidiana, promovent així una millor competència comunicativa i plurilingüe. El format interactiu permet que els estudiants s'immergeixin en una experiència lúdica i educativa, aprenent sobre la importància del català en un entorn segur i motivador. El joc també fa visibles les llengües familiars dels alumnes, impulsant el respecte per la diversitat lingüística i cultural.

Més detalls

Resum del procés

El projecte "La Batalla de les Llengües" va començar amb l'estudi de l'eix 4: Llengua, Cultura i Diversitat i una sessió de pluja d'idees per definir el concepte del joc. L'equip es va dividir en grups: programació en Scratch i disseny gràfic. El grup de programació va crear la lògica del joc, implementant bucles, condicionals i variables per rastrejar puntuació i vides. El grup de disseny va desenvolupar personatges i escenaris que representaven diferents desafiaments lingüístics. Durant el procés, els estudiants van fer reunions periòdiques per rebre retroalimentació i fer ajustos en jugabilitat, narrativa i disseny. Un cop el joc va estar complet, es va fer una sessió de prova amb altres alumnes i professors, permetent realitzar les últimes millores. El projecte va millorar les habilitats tècniques dels estudiants i va contribuir a la seva comprensió de la importància de la llengua catalana i la diversitat cultural.

Impacte de la proposta

El projecte "La Batalla de les Llengües" ha tingut un impacte positiu tant en l'alumnat com en la comunitat educativa. Ha implicat professors de diferents àrees i ha fomentat el treball en equip i la cooperació entre els estudiants. Els alumnes han millorat les seves habilitats de programació i han adquirit una major comprensió de la llengua catalana i de la diversitat cultural. A més, el joc s'ha utilitzat com a recurs didàctic en altres grups, ampliant el seu impacte i ajudant a promoure una major consciència lingüística i cultural a tot el centre educatiu.

Altres observacions

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.