mSchools Awards 2025

Enhancing Vocabulary Learning through Augmented Reality for Students with Special Educational Needs

Autor: Ester Magrinyà Clos

Contacte: emagriny@xtec.cat

Nom escola: Institut Vilatzara

Codi Centre: 08046803

Adreça de l'escola: Avda. Arquitecte Eduard Ferrés, 101 - Vilassar de Mar

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/iesvilatzara/

Share
Eix Principal
Equitat i inclusió
Recurs Digital Principal
Realitat Virtual i Realitat Augmentada
Eix secundari
Llengua, cultura i diversitat
Curs i etapa educativa
4t d’ESO
Recurs Digital secundari
Robòtica i programació
Número de sessions
10
Àrea / matèria / àmbit
Anglès, Activitats culturals, Competència digital
Número d’alumnat
31
Metodologies
Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

L’alumnat de 4t d’ESO ha creat un projecte amb RA. Primer, van utilitzar CoSpaces per dissenyar entorns 3D, basant-se en el projecte “Connecting past to present through a reader and AR”, on van desenvolupar Merge Cubes sobre personatges històrics. Alguns voluntaris van adaptar el projecte per a l’Escola d’Ed. Especial Can Vila. Després d’una reunió amb una responsable del centre, es va decidir que el tema serien les seves aules, que també són llocs emblemàtics de Mollet. Així, els estudiants podrien identificar fàcilment els continguts. Es va adaptar el vocabulari amb pictogrames i àudio per facilitar-ne la comprensió. Durant la visita a l’escola, la directora va donar la benvinguda i vam visitar les instal·lacions. Els alumnes de 4t van realitzar-los una activitat amb codis QR que mostraven informació sobre Mollet. El projecte contribueix a l’Eix 6: Equitat i inclusió, fomentant l’accessibilitat educativa a través d’eines digitals, l’aprenentatge multisensorial i la interacció.

Singularitat i innovació

Aquest projecte destaca per la seva capacitat d’integrar la Realitat Augmentada en un entorn inclusiu, fent servir tecnologia immersiva per facilitar l’aprenentatge del vocabulari en anglès a estudiants amb necessitats educatives especials. El valor afegit rau en: - L’ús de la RA per fer més atractiu i accessible l’aprenentatge, amb elements visuals, tàctils i auditius, milorant la motivació en l'aprenentatge. -. L’aprenentatge intergeneracional, on alumnes de secundària creen materials per acompanyar i ensenyar a companys amb necessitats especials, fomentant l'empatia i la col·laboració. - L’enfocament pràctic i vivencial, que fomenta la interacció i l’empatia, convertint l’educació en una experiència compartida. - L’adaptabilitat del projecte, que permet la seva implementació en altres centres i nivells educatius, promovent la interdisciplinarietat. - La metodologia innovadora: La combinació de RA amb ABP i enfocament multisensensorial ha permès una experiència immersiva.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

L’impacte ha estat a nivell personal més que acadèmic, i precisament aquest era un dels nostres objectius: apropar una realitat diferent als nostres estudiants. L’experiència ha estat plena de somriures, paciència, tranquil·litat i, sobretot, respecte envers la diferència. Conviure amb els alumnes de Can Vila ha estat un autèntic regal, fins al punt que, només pujar a l’autocar, els nostres alumnes ja preguntaven quan podrien tornar. Han après que tots som diferents, però alhora iguals. A més, l’impacte del projecte es pot estendre en el temps: els materials deixats a l’escola permetran que els alumnes de Can Vila puguin seguir explorant-los amb l’ajuda dels seus mestres i referents. Així, no només han viscut una experiència enriquidora, sinó que també han descobert una nova manera d’aprendre i reforçar vocabulari en anglès gràcies als i les companys/es del Vilatzara. Els materials creats es poden reutilitzar en futures sessions, garantint la continuïtat del projecte i el seu impacte a llarg termini. Alhora, els alumnes de 4t d’ESO han millorat la seva competència digital, lingüística i social en treballar en un context real d’inclusió. Han desenvolupat empatia i comprensió envers les necessitats educatives especials, mentre aplicaven la llengua anglesa en un projecte significatiu i real, fora de l'aula. Per als alumnes de Can Vila, la RA facilita l’aprenentatge de vocabulari en un format interactiu i i multisensorial, afavorint la comprensió, la interacció i la motivació.

Breu descripció de la proposta educativa

El projecte integra diverses metodologies com l’aprenentatge basat en projectes on els estudiants preparen per parts el que resulta en un producte final, aplicant coneixements en situacions reals; l’aprenentatge cooperatiu de Vygotsky ja que treballen en petits grups elaborant vocabulari específic i compartint coneixements, millorant el treball en equip; l’ enfocament és comunicatiu donat que fan servir l’anglès en l’expressió escrita i oral, guanyant fluïdesa, pronunciació i confiança. A més, destaca l’aprenentatge multisensorial ja que s’han utilitzat elements visuals, auditius i tàctils amb RA per crear experiències accessibles per a l’alumnat amb discapacitat. El projecte s’ha treballat col·laborativament a l’aula amb agrupacions flexibles segons interessos i habilitats. La seva implementació a Can Vila i Pérez Sala ha afavorit la col·laboració amb altres centres i entitats. A nivell de centre, hem reforçat la innovació educativa i digital del Vilatzara, obrint nous horitzons.

Altres observacions

La proposta té cabuda als mSchools Awards 2025 dins de la categoria de Repte Social. Malgrat les possibles restriccions en l’ús de mòbils a l’aula, s’ha implementat la RA de manera pedagògica, demostrant el seu potencial educatiu. A més, el projecte ha afavorit la inclusió, l’aprenentatge cooperatiu i l’empatia entre l’alumnat. I l’enfocament multisensorial ha estat clau. Pot ser replicat i ampliat en altres matèries, nivells i centres reforçant la interdisciplinarietat i la innovació digital.