mSchools Awards 2024

BRAILLE:BIT

Autor: Francesc Bolaño Guivernau

Contacte: fbolano@xtec.cat

Nom escola: Institut Vila-seca

Adreça de l'escola: Av. de l'Alcalde Pere Molas, 24, 43480 Vila-seca, Tarragona - Vila-seca

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/iesvila-seca/

Share
Edat dels alumnes
12 - 14
Eix principal
Benestar emocional i social
Àrea / matèria / àmbit
Programació i robòtica
nº de sessions de 1 hora
25
Recurs digital
Plaques programables: Micro:Bit, Ed1 o Arduino
Metodologies
Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes Aprenentatge per descobriment

Breu descripció

BRAILLE:BIT és el nom del projecte que engloba diverses eines digitals per la creació d'un prototip. És el conjunt de la placa programable Micro:bit, una aplicació mòbil desenvolupada amb App Inventor i disseny 3D. El prototip permet transferir un text i imprimir-lo amb el dispositiu creat. Genera lletra a lletra del text enviat amb una pausa de dos segons entre cada lletra perquè l'usuari tingui temps a llegir la lletra amb el dit.

Singularitat i innovació

Us imagineu poder escriure un poema en una aplicació mòbil i poder llegir el text en codi Braille al moment? Doncs aquesta és la proposta que ha fet l'alumnat. Introduint un text a una aplicació mòbil desenvolupada amb App Inventor, aquesta l'envia per Bluetooth a una placa programable Micro:bit que activa i desactiva sis relés connectats a sis solenoides. Aquests solenoides s'apugen o s'abaixen en funció de la lletra Braille que rep la placa programable. També hi ha una pantalla OLED per poder visualitzar el text i aprendre a identificar les lletres mitjançant codi Braille en el cas que l'usuari no sigui cec. En una segona fase del projecte, s'està provant el reconeixement d'imatges amb IA per transferir el llenguatge de signes a codi Braille.

Més detalls

Resum del procés

Braille:bit, és el conjunt de 3 subprojectes compost per programació en Makecode per Micro:bit, disseny 3D amb Tinkercad i disseny d'aplicacions amb App Inventor. Primer es va fer una pluja d'idees per escollir un projecte i quan es va decidir, es va programar la Micro:bit i l'aplicació d'App Inventor perquè funcionessin. Després es va fer una cerca del material necessari per muntar el que es tenia programat i poder dissenyar el model 3D amb Tinkercad utilitzant les mesures dels components. I després de moltes proves i solucionar errors s'ha aconseguit un prototip final.

Impacte de la proposta

El desenvolupament de l'alumnat al llarg del procés ha sigut exponencial. Es partia d'un alumnat que no havia treballat mai amb programació i robòtica, i a mesura que van anar avançant amb diferents reptes, es podia observar una millora i motivació creixent. Entenien el que feien i veien resultats directes amb la programació de la placa Micro:bit. Quan l'alumnat ha començat a realitzar el seu projecte, la motivació ha augmentat exponencialment, inclús assistint fora d'horari lectiu. La relació amb altres agents del centre ha estat de molt profitós, s'ha requerit l'ajuda de l'alumnat de 4t de digitalització per ajudar-los a fer l'aplicació mòbil per escriure i enviar el text, i consells de docents d'altres matèries. Al final de curs es mostrarà el projecte a la fira de ciències de l'institut perquè tot l'alumnat i el claustre pugui gaudir i aprendre del projecte que s'ha desenvolupat.

Altres observacions

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.