mSchools Awards 2025

SEGUEIX EL CAMÍ BLAU

Autor: Dúnia Vilà

Contacte: a8032592@xtec.cat394)

Nom escola: ESCOLA SANT JORDI

Codi Centre: 08032592

Adreça de l'escola: c/ de les Escoles, 10 (08394) - Sant Vicenç de Montalt

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/esc-santjordi-svmontalt/

Share
Eix Principal
Ciutadania i consciència global
Recurs Digital Principal
Scratch
Eix secundari
Llengua, cultura i diversitat
Curs i etapa educativa
6è de Primària
Recurs Digital secundari
Scratch
Número de sessions
18
Àrea / matèria / àmbit
Competència digital, Àrea de Coneixement del medi social i cultural, Àrea de Matemàtiques i Pensament computacional, Àrea d’Educació artística i visual
Número d’alumnat
7
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes Aprenentatge per descobriment

Breu descripció

L’alumnat ha creat un joc a Scratch sobre la cura del medi ambient dins un projecte interdisciplinari sobre Europa, emmarcat en l’eix de Ciutadania i consciència global. La proposta, desenvolupada íntegrament per ells/es, destaca per la seva complexitat tècnica, creativitat i treball cooperatiu, i promou valors ecològics a través del joc i la reflexió. Les activitats es van organitzar en una seqüència didàctica que incloïa la presentació del repte, la formació de grups amb rols definits, el disseny i conceptualització del joc, la creació dels elements multimèdia, la programació amb Scratch, l’elaboració del vídeo explicatiu i, finalment, la presentació i autoavaluació col·lectiva del projecte.

Singularitat i innovació

Aquesta proposta és innovadora per la seva integració real de diverses àrees curriculars en un únic projecte significatiu. Destaca per l’ús de la tecnologia com a eina creativa, per la seva naturalesa col·laborativa i per l’autonomia real de l’alumnat en tot el procés. A més, la creació d’una identitat de grup, ja des del curs anterior, ("Make me") aporta un fort sentiment de pertinença i implicació. El resultat final —un videojoc que fomenta valors de responsabilitat ecològica i consciència crítica, codificat i dissenyat íntegrament per l’alumnat— és un producte d’alt valor pedagògic i tecnològic, representant una mostra clara d’aprenentatge actiu i connectat amb el món real. L’entusiasme, implicació i compromís de tot el grup vers el projecte ha estat màxim.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte ha implicat diversos agents de la comunitat educativa: - Famílies, que han donat suport en la creació de tot el projecte i suport per al desplaçament per a la gravació del vídeo. - Mestres, que ha col·laborat interdisciplinàriament; en vàries ocasions s’ha fet codocència. - Escola, que ha facilitat recursos (humans, materials, planificació horària) i espais A nivell de centre, les activitats de programació forma part de tots els nivells educatius, i es fomenta la participació al concurs Scratch Challenge des de fa molts anys. L’alumnat ha millorat la seva autonomia, competències digitals, consciència ecològica i habilitats socials. El projecte ha contribuït a reforçar valors com la responsabilitat, la cooperació i la iniciativa, i la pertinença de grup.

Breu descripció de la proposta educativa

La proposta educativa consisteix en la creació d’un joc amb Scratch per part de l’alumnat de 6è, dins d’un projecte interdisciplinari sobre Europa i centrat en la consciència ecològica. El projecte destaca per la seva complexitat tècnica i creativitat, i ha estat desenvolupat íntegrament per l'alumnat (7 membres), organitzats en petits grups amb rols definits. S’ha aplicat una metodologia activa basada en projectes, fomentant l’autonomia, el treball cooperatiu i el pensament computacional. L’aula s’ha reorganitzat per afavorir la col·laboració i la creació multimèdia. Com a innovació, el grup ha creat una identitat pròpia (“Make me”), assumint la gestió completa del projecte. L’activitat ha tingut un impacte positiu en la motivació, les competències digitals i la consciència ambiental de l’alumnat. També s’ha compartit el projecte amb la comunitat educativa, promovent el treball interdisciplinari al centre.

Altres observacions

Aquest mateix grup, Make me, ja es va presentar al concurs l'any passat. Tot i que considero que van presentar una proposta molt completa, no van arribar a la final. La sorpresa va ser màxima quan aquest any, preparant-nos pel concurs, vam veure que el seu projecte de l'any anterior sortia a la pàgina de la Generalitat com si hagués estat finalista. Van enviar un correu demanant alguna explicació, però no hem rebut cap resposta. Tot i la decepció de l'any passat, la implicació ha estat màxima.