mSchools Awards 2025

Mind Speak

Autor: David Lozano Balaguer i Joan Coll Teixidor

Contacte: dlozano1@xtec.cat

Nom escola: Institut Pla de l'Estany

Codi Centre: 17006666

Adreça de l'escola: c. Jaume Farriol i Montserrat, 31 - Banyoles

Pàgina web: http://www.inspladelestany.cat/

Share
Eix Principal
Equitat i inclusió
Recurs Digital Principal
Aplicacions per a dispositius mòbils
Eix secundari
Benestar emocional i social
Curs i etapa educativa
Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS)
Recurs Digital secundari
Altres tecnologies emergents
Número de sessions
48
Àrea / matèria / àmbit
CFGS de DAM: MP06 Accés a dades / MP07 Programació de mòbils i multimèdia / MP08 Interfícies / MP09 Programació de serveis i Processos
Número d’alumnat
4
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Design Thinking Jocs de rol Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Altre

Breu descripció

MindSpeak és una app mòbil orientada a millorar la comunicació emocional de persones amb TEA. A partir de les necessitats reals expressades per la Fundació Mas Casadevall, s’ha aplicat metodologia d'innovació Design Thinking, de desenvolupament real SCRUM i Aprenentatge Basat en Serveis per detectar necessitats, definir funcionalitats i implementar una solució tecnològica funcional i real. L’app permet a l’usuari expressar emocions, registrar la intensitat, accedir a exercicis de relaxació i compartir el seu estat amb familiars o professionals, que poden fer-ne un seguiment visual i rebre alertes. El projecte dona resposta a l’eix d'Equitat i Inclusió, i això permet als nens amb TEA integrar-se en les aules ordinàries, fomentant una comunicació empàtica i millorant la seva qualitat de vida mitjançant una tecnologia accessible, personalitzada i amb impacte directe.

Singularitat i innovació

MindSpeak destaca per l’enfocament empàtic i tecnològic en l’abordatge del benestar emocional de persones amb TEA. La seva singularitat rau a cobrir els objectius del projecte de MasCasadevall "TEAcompanyem", que promou la sensibilització i informació sobre l'autisme, i que un cop coneixedors d'aquesta realitat, els alumnes ajudin amb els coneixements adquirits amb el cicle a trobar idees innovadores (ABS). L’ús de tecnologies com Firebase, i Supabase per guardar les dades al núvol i Jetpack Compose ha permès desenvolupar una app moderna, escalable i accessible. A més, la implicació de l’alumnat en totes les fases, des de la detecció de necessitats fins al disseny UI/UX i la programació, ha fomentat una experiència autèntica d’aprenentatge servei amb impacte real. MindSpeak no només cobreix un buit tecnològic, sinó que també promou una solució útil, transferible i basada en l’humanisme digital.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

MindSpeak cerca un impacte directe en la qualitat de vida de persones amb TEA, oferint-los una via segura i accessible per expressar emocions i gestionar l’estrès. Alhora, facilita a familiars i professionals un seguiment visual i en temps real de l’estat emocional dels usuaris, millorant la detecció precoç de situacions de risc i la presa de decisions. El projecte també genera un impacte educatiu i social: l’alumnat ha viscut una experiència d’aprenentatge significatiu orientada al servei, connectant els continguts curriculars amb una necessitat real. La seva implementació ha estat validada per la Fundació Mas Casadevall i el seu projecte TEAcompanyem, amb qui es preveu continuar el desenvolupament de l'app i la seva possible aplicació en contextos reals, multiplicant així l’abast i transferència de la proposta.

Breu descripció de la proposta educativa

La proposta s’ha desenvolupat en el marc d’un projecte transversal entre els mòduls MP06 Accés a dades, MP07 Programació de Mòbils i multimèdia, MP08 Interfícies i MP09 Programació de serveis i processos del cicle DAM, seguint la metodologia d’Aprenentatge Basat en Serveis (ABS) i organització SCRUM. L’alumnat ha treballat en equips amb rols definits, gestionant el projecte amb Trello i presentant prototips en sprints quinzenals, on els decents fan un simulacre de Stakeholders. S’ha col·laborat activament amb la Fundació Mas Casadevall, que ha exposat necessitats reals de persones amb TEA i ha validat les propostes. L’impacte al centre ha estat molt positiu, tant per l’elevada implicació de l’alumnat com per la vinculació amb problemes socials reals. L’activitat ha fomentat l’autonomia, el treball en equip, la reflexió crítica i l’ús responsable de la tecnologia com a eina de transformació social.

Altres observacions

La presentació dels projectes es van fer davant de tots els companys, els alumnes de 1r de DAM, treballadores de Mas Casadevall i Ràdio i TV de Banyoles que van fer un reportatge que es pot veure ALTRES ENLLAÇOS INTERESSANTS en la següent secció. A més la WEB PROMOCIONAL és alhora la memòria del projecte.