mSchools Awards 2025

Compraprop

Autor: Neus Obiol Coma

Contacte: nobiol@xtec.cat

Nom escola: Institut Roquetes

Codi Centre: 43008420

Adreça de l'escola: C/Anselm Clavé, 8 - Roquetes

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/iesroquetes/

Share
Eix Principal
Ciutadania i consciència global
Recurs Digital Principal
Aplicacions per a dispositius mòbils
Eix secundari
Ciutadania democràtica i consciència global
Curs i etapa educativa
4t d’ESO
Recurs Digital secundari
Produccions Audiovisuals
Número de sessions
35
Àrea / matèria / àmbit
Digitalització
Número d’alumnat
5
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP)

Breu descripció

Aquest projecte s'ha dut a terme a la matèria específica de 4t d'ESO de Digitalització, seguint la proposta didàctica disponible al repositori d'Alexandria, elaborada pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya com a part del programa mSchools. La proposta treballa al voltant de l’eix Ciutadania i consciència global: Entorn, societat, planeta. L’equip ha escollit aquest eix perquè està relacionat amb un problema del seu entorn quotidià, fet que aporta significativitat a tot el projecte. En primer lloc, l'alumnat va buscar un problema del seu entorn més proper, en aquest cas el problema que van trobar va ser 'què faig si estic a casa i em fa falta alguna cosa urgent?'. Per tal d'intentar donar resposta a aquest problema, han creat COMPRAPROP. COMPRAPROP és una app dissenyada per facilitar la vida a la gent, reduir desplaçaments innecessaris i donar vida al petit comerç dels pobles i ciutats.

Singularitat i innovació

El principal valor afegit que té aquesta app és que té en compte el comerç local abans que les grans superfícies comercials i els permet tenir presència a internet. A més a més, el fet que l'app t'indiqui en quins comerços hi ha el producte que tu busques i et permeti reservar-lo, fa que s'evitin molts desplaçaments, amb el consegüent estalvi d'emissions de CO₂ i la reducció de vehicles als carrers que generen els desplaçaments avui dia.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

No s’ha aconseguit la implicació d’agents externs a la comunitat educativa, ja que l'alumnat no ha tingut temps d’establir-hi converses. Tot i això, si la proposta que es presenta pogués tirar endavant, suposaria un gran impacte en l’entorn, ja que resol un problema del dia a dia de la ciutadania del nostre territori. Durant la realització del projecte l’alumnat s’ha mostrat motivat, amb la qual cosa podem considerar que s’ha enriquit el seu aprenentatge, ja que la proposta ha dotat de significativitat els sabers treballats a l’aula.

Breu descripció de la proposta educativa

El projecte plantejat consisteix en el disseny i programació d’una app per a dispositius mòbils. L’alumnat ha treballat en grups de cinc components els quals s'han estructurat en forma d’empresa. Les activitats proposades han anat confegint els passos necessaris per desenvolupar l’app seguint un procés lineal, però que a la vegada els ha obligat a replantejar o revisar algunes de les decisions preses. Al llarg de l’assignatura s'han utilitzat diferents eines i aplicacions informàtiques algunes de les quals cobreixen blocs concrets del currículum i d’altres serveixen de suport per dur a terme tasques concretes. Tot i això, les activitats plantejades defugen el seu ús exclusivament per l’aprenentatge de l’eina en ella mateixa, si no que estan contextualitzades dins del mateix projecte donant-li un sentit d’utilitat. L’objectiu fonamental és fomentar un aprenentatge autònom i guiat, per la qual cosa s’han inclòs materials de consulta i tutorials per facilitar-ho.

Altres observacions