mSchools Awards 2025

Illa FM: Explorant els valors europeus a través de la música

Autor: Ernest Parellada Torres

Contacte: eparell2@xtec.cat

Nom escola: Institut Illa de Rodes

Codi Centre: 17006851

Adreça de l'escola: Carretera de les Arenes, 57 - Roses

Pàgina web: http://www.iesilladerodes.cat

Share
Eix Principal
Benestar emocional i social
Recurs Digital Principal
Altres tecnologies emergents
Eix secundari
Art i creativitat per la cohesió, integració i transformació Ciutadania democràtica i consciència global Llengua, cultura i diversitat
Curs i etapa educativa
3r d’ESO
Recurs Digital secundari
Produccions Audiovisuals
Número de sessions
80
Àrea / matèria / àmbit
Educació en Valors, Música, Ciències Socials, Llengües, Educació Cívica i Social, ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).
Número d’alumnat
40
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Design Thinking Visual Thinking Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

L'alumnat de 3r d’ESO de la matèria optativa "Illa FM" va seguir un procés de treball organitzat en 5 equips de treball per tal de desenvolupar el projecte. Així, cada grup va tenir una tasca específica: redacció de fulletons informatius, edició d'àudio, difusió a xarxes socials, creació de pòdcasts quinzenals i comunicació a la comunitat educativa i als mitjans locals. Al llarg del curs, han treballat diverses cançons del període 1960-2025 que representen valors europeus i ODS, vinculant-les amb missatges socials i culturals. Els alumnes han creat produccions escrites (fulletons), digitals (posts), i àudios utilitzant eines com Canva, Audacity i Instagram, i els han presentat a través del compte d'Instagram EPAS del centre, donant resposta així a l'eix del concurs sobre creació de continguts digitals, ja que els alumnes han dissenyat i compartit informació amb un impacte real a la comunitat educativa i més enllà, potenciant l’aprenentatge actiu i la col·laboració digital.

Singularitat i innovació

El projecte Illa FM destaca per la seva integració de música, valors socials i tecnologies digitals, creant una experiència educativa rica i inclusiva. Cada equip ha utilitzat eines específiques per a dissenyar i desenvolupar continguts digitals de manera col·laborativa, fomentant l’aprenentatge basat en projectes (ABP) i el treball en equip. La selecció de cançons de diferents dècades (1960-2025) i idiomes (català, castellà, anglès, francès, entre altres) ha permès abordar temàtiques globals com la igualtat de gènere, la salut mental i la inclusió social, utilitzant recursos multimodals com fulletons informatius, pòdcasts, àudios editats i publicacions a xarxes socials, contribuint a sensibilitzar i educar en valors fonamentals. Aquesta combinació de música i competències digitals, amb una forta implicació i creativitat dels alumnes, ofereix un model d'ensenyament dinàmic, flexible i totalment adaptat a les noves metodologies educatives, estimulant la motivació de l'alumnat.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte ha permès desenvolupar una àmplia gamma d'habilitats digitals, creatives i comunicatives. Mitjançant la creació de continguts com fulletons, pòdcasts i altres formats multimèdia, els alumnes han après a utilitzar eines digitals de manera pràctica i efectiva. A més, el projecte els ha brindat l'oportunitat de treballar de manera col·laborativa, millorant les seves habilitats d'interacció i coordinació en equips multidisciplinaris. Aquest procés de col·laboració no només ha afavorit el seu aprenentatge acadèmic, sinó també la seva capacitat de treballar en grup i d’adaptar-se a diferents rols dins d’un projecte comú. A través del projecte, els alumnes han tingut l'oportunitat d'explorar temes socials i globals, especialment relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), la qual cosa els ha permès no només adquirir coneixements sobre qüestions de rellevància mundial, sinó també reflexionar sobre la seva pròpia responsabilitat com a ciutadans globals. En última instància, els continguts creats han estat difosos a través de les xarxes socials i el web del centre, augmentant significativament la visibilitat dels ODS i contribuint a sensibilitzar un públic més ampli, incloent altres estudiants, famílies i la comunitat local. A més, el projecte ha tingut un impacte positiu en tot el centre educatiu, creant una cultura d'aprenentatge cooperatiu i reflexió crítica, que ha involucrat tant l’alumnat com el professorat en un procés d’aprenentatge actiu.

Breu descripció de la proposta educativa

El projecte Illa FM, liderat per l'alumnat de Tercer d’ESO de l'Institut Illa de Rodes, transforma els moments d'entrada i sortida del centre, així com els canvis de classe, en una experiència educativa única, basada en la música, els valors europeus i els ODS. Aquest projecte s'emmarca dins del compromís del centre com a Escola Ambaixadora del Parlament Europeu, i comparteix amb aquest programa l'objectiu d'apropar els valors i les institucions europees a l'alumnat, promovent la ciutadania activa, la diversitat i la convivència. Illa FM s'endinsa en la història de la música contemporània, des de la dècada de 1960 fins a l'actualitat, alternant cançons en diferents llengües (català, castellà, anglès, francès i, puntualment, altres llengües de la Unió Europea), per tal de fomentar la diversitat lingüística i cultural. Aquesta dimensió multilingüe no només reflecteix la pluralitat de la UE, sinó que també contribueix a reforçar la cohesió entre cultures, un dels seus pilars fonamentals.

Altres observacions

El projecte ha inclòs la creació d'una playlist a Spotify i un Padlet, on s'ha compartit el material creat. Aquest aspecte ha afavorit el treball interdisciplinari i ha establert vincles amb la comunitat externa, com mitjans locals i entitats relacionades amb la cultura i l’educació. L’impacte social del projecte va ser ampli, permetent als alumnes ser agents actius en la creació i difusió de continguts que promouen valors com la igualtat, la no violència i el respecte per la diversitat.