mSchools Awards 2024

Vi-welcome

Autor: Natalia Real García

Contacte: e3010086@xtec.cat

Nom escola: CFA Vila-seca

Adreça de l'escola: c/Sant Pere, 25 - Vila-seca

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/cfavilaseca/

Share
Edat dels alumnes
16 - 18
Eix principal
Llengua, cultura i diversitat
Àrea / matèria / àmbit
Comunicació, competències digitals, GESO
nº de sessions de 1 hora
20
Recurs digital
Mobile History Map
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge basat en problemes (ABP) Aprenentatge per descobriment

Breu descripció

Vi-welcome és un escenari integrador i interdisciplinari, basat en Jocs de preguntes amb 23 objectes o punts d’interès. Dóna la benvinguda i apropa tot l’alumnat del CFA Vila-seca i ciutadania nouvinguda al municipi als diferents recursos públics de primera necessitat i espais culturals, històrics i mediambientals del seu entorn proper. Un escenari que acull, engresca l’alumnat a conèixer el seu municipi i a comunicar-se amb altres ciutadans que els podran ajudar a trobar les respostes de cadascun dels objectes que hi troben al seu recorregut.

Singularitat i innovació

Els darrers cinc anys, el CFA Vila-seca ha impulsat molt activament la incorporació de nous models educatius i l’autonomia digital a totes les formacions que s'hi imparteixen. El projecte Vi-welcome, centralitza en una única proposta els trets d’identitat més característics del Centre de formació d’adults, l’Orientació (POE), l’Acollida (PA) i l’Estratègia Digital de Centre (EDC). Es tracta d’un projecte inèdit i singular que s’ha dissenyat conjuntament amb els Departament de Drets Socials i Participació, amb qui el CFA col·labora molt activament en favor de la incorporació d’alumnat nouvingut als estudis postobligatoris i els seu acompanyament i amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca, que ha enriquit la proposta amb altres indrets d’interès que formen part del patrimoni Cultural, Històric, Mediambiental i Educatiu. Tots plegats, hem aconseguit posar en marxa aquest recorregut que prevaldrà en el municipi i anirà creixent en actualitzacions posteriors.

Més detalls

Resum del procés

En l'elaboració del projecte s'han dut a terme diferents fases, des de la idea inicial, fins la implementació de l'escenari. Ha estat una proposta interdisciplinària i cohesionadora on s'ha treballat conjuntament amb la col·laboració d'institucions municipals, així com un equip impulsor docent i una comissió d'alumnat que ha participat activament en la creació dels llocs de preguntes i escenari. D'altra banda, la resta de l'alumnat ha pogut recórrer l'escenari i conèixer cadascun dels punts d'interès. Es pot trobar més informació a la memòria del projecte: https://drive.google.com/file/d/1IluUZoS9R0Ea9TqVkGxnoij1QZ26l9rq/view

Impacte de la proposta

Des del Centre de Formació d’Adults de Vila-seca acompanyem cada any més de 250 alumnes presencials de 28 nacionalitats diferents i més de 50 alumnes com a centre de suport de l’IOC. De l’alumnat presencial, el gruix correspon a l'aprenentatge inicial i bàsic de la llengua castellana i catalana, a més a més, molts d’aquests ciutadans arriben per primera vegada a Catalunya desconeixent quins són els serveis públics i tràmits que com a persones adultes hauran de resoldre al llarg de la seva vida, necessiten, per tant, orientació. Vi-welcome, és per tant, una proposta que tindrà un impacte rellevant en la població vila-secana, per la pròpia naturalesa de l’escenari i per la implicació de diferents agents socials del municipi.

Altres observacions

L’escenari Vi-welcome, contribueix, a més a més, a aconseguir una educació pública de qualitat per a tots els col·lectius socials (ODS 4- Educació de qualitat) i garantint l’equitat en la participació de tota la comunitat educativa, treballant també a través d’aquesta proposta la no distinció per raons de gènere, cultura o identitat religiosa. (ODS 5 - Igualtat de gènere). Amb alumnat adult cal fer propostes que siguin flexibles i afavoreixin el “leapfrogging” com aconseguir un progrés ràpid.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.