mSchools Awards 2024

Un segle de la Rogelio

Autor: Zaïra Alcoy, Raquel Garrigós, Víctor Beltrán i Amaya Pareja

Contacte: apareja4@xtec.cat

Nom escola: Escola Font del Roure

Adreça de l'escola: Leònie Mirapeix 1 - Masquefa

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/ceip-fontroure/

Share
Edat dels alumnes
10 - 12
Eix principal
Llengua, cultura i diversitat
Àrea / matèria / àmbit
Llengües (català, castellà, anglès i àrab), matemàtiques, coneixement del medi social i cultural, educació artística (música i plàstica), valors,
nº de sessions de 1 hora
aproximadament, 100
Recurs digital
Fabricació digital i creació maker
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Gamificació / Ludificació Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes

Breu descripció

Els alumnes de cicle superior s'han embarcat en una aventura per explorar el centenari de la fàbrica Rogelio Rojo, usant recursos digitals per enriquir la seva comprensió i experiència. Primer, han creat una web dedicada al centenari de la fàbrica, on han recopilat informació històrica, fotografies antigues, testimonis i altres recursos multimèdia. A més, han fet un joc interactiu que transporta els jugadors a diferents períodes de la història de la fàbrica, a través de preguntes dels esdeveniments més rellevants. Per a aquells que volen una experiència més immersiva, els infants han elaborat audioguies explicant aspectes de la fàbrica passats i presents i el seu impacte en la comunitat. A través de la creació d'una línia del temps digital, han organitzat cronològicament els esdeveniments més rellevants de la història de la fàbrica, del municipi i del món. Finalment, han utilitzat la IA per il·lustrar un conte creat per ells mateixos, donant vida als personatges i escenaris del passat.

Singularitat i innovació

Aquesta proposta és innovadora per diverses raons. En primer lloc, s'han utilitzat una gran diversitat de recursos digitals que engloben diferents aspectes de l'aprenentatge, com la investigació, la creació, la interactivitat i la narració. A més, utilitza la tecnologia, com la intel·ligència artificial, per millorar la experiència educativa, fent-la més inclusiva, i enriquir-la amb elements visuals avançats. També és innovador en la seva aproximació a la història local, ja que permet als infants explorar i compartir la història d'una fàbrica centenària de manera participativa i entretinguda, connectant-los amb el seu patrimoni i la seva comunitat de manera significativa. En resum, aquesta proposta aporta una nova dimensió a l'aprenentatge, combinant el passat amb la tecnologia actual i fomentant habilitats essencials per al segle XXI.

Més detalls

Resum del procés

En aquest projecte, a parir del centenari d'un edifici emblemàtic del municipi, hem fet una investigació inicial de la seva història. Hem rebut una carta de l'Ajuntament convidant-nos a realitzar una festa. Hem intentat ampliar aquesta investigació, però es va acabar el curs. En tornar al setembre, el reactivem i demanem ajuda als alumnes de 5è. Organitzem tota la festa (pensem què i com fer-la, demanen pressupostos de càtering o de materials elaboren invitacions, decoracions, llistat d'assistents, discurs...). Creem altres productes finals per poder mostrar tots els aprenentatges aconseguits amb el projecte (elaborem una pàgina web, escrivim i il·lustrem un conte, creem uns QR repartits per la fàbrica amb la seva història, fem una línia del temps, ens inventem un joc...) Tot això es porta a la pràctica i s'exposa el dia de la festa a les instal·lacions de la mateixa fàbrica.

Impacte de la proposta

En conjunt, la col·laboració entre l'ajuntament, les famílies, els ex treballadors i altres entitats locals ha demostrat el poder de la comunitat per preservar i celebrar la seva història compartida. "Un segle de la Rogelio" no només ha posat de manifest la importància de l'empresa en la vida del poble, sinó que també ha reforçat els llaços entre els habitants actuals i les seves arrels històriques. L'ajuntament ha jugat un paper clau en aquest projecte, donant suport logístic, financer i administratiu per garantir-ne la seva execució. A més a més, ha actuat com a pont entre altres entitats locals i l'organització del projecte, coordinant esforços per aconseguir els objectius establerts. Les famílies han estat un pilar fonamental, donant suport i acompanyament durant tot el procés. A més a més, més de 150 familiars van estar al costat dels seus fills i filles el dia de la celebració de la festa i la presentació davant les institucions oficial. Els ex treballadors de la Rogelio han compartit les seves experiències i coneixements, oferint una perspectiva única sobre la funció i l'impacte de l'empresa en la comunitat. La seva col·laboració ha estat inestimable per entendre el funcionament intern de l'empresa i el seu paper en el desenvolupament local. Diverses entitats del poble també han contribuït de manera significativa a la finalització del projecte. Des de comerços que han aportat el càtering a l'elaboració de materials imprescindibles a preu de cost.

Altres observacions

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.