mSchools Awards 2025

Tothom pot moure’s i entendre la ciutat on vivim?

Autor: 2 docents: Núria Pastó Llobera i Noemí Montull Segarra

Contacte: npasto2@xtec.cat - nmontull@xtec.cat

Nom escola: Escola Minyons d'Urgell

Codi Centre: 25001606

Adreça de l'escola: Ctra. de Palau, s/n - Fondarella

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/escminyonsdurgell/

Share
Eix Principal
Equitat i inclusió
Recurs Digital Principal
Plaques programables
Curs i etapa educativa
6è de Primària
Recurs Digital secundari
Intel·ligència artificial Fabricació digital i creació maker
Número de sessions
30 sessions
Àrea / matèria / àmbit
Àrea de coneixement del medi natural, social i cultural; àmbit digital i tecnològic; àmbit de ciutadania; àmbit personal i emocional;
Número d’alumnat
25
Metodologies
Aprenentatge basat en problemes (ABP) Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Altre

Breu descripció

Aquesta proposta educativa té com a punt de partida la visita a Acudam, un centre de treball de persones amb discapacitat intel·lectual de Mollerussa, proper a l’escola. Durant la visita l’alumnat de Cicle Superior va compartir una activitat d’emocions amb el robot Mtiny el qual van ensenyar a programar a les persones amb capacitats diferents del centre. Vam realitzar una dinàmica per entendre millor aquestes persones i fer una pluja d'idees sobre quines solucions podíem aportar a la ciutat per persones amb discapacitats diferents. A partir d'aquí en grups cooperatius es va dissenyar el producte final que ha estat la creació de la maqueta de la ciutat inclusiva, on a través de les plaques programables Micro:bit, la fabricació digital i el disseny maker, s'han creat diferents dispositius programats amb Micro:bit que ajuden a millorar la vida diària de les persones amb diverses capacitats per tal de donar resposta a l'eix d'equitat i inclusió: un món per a tothom.

Singularitat i innovació

Aquesta proposta destaca pel seu caràcter innovador en integrar de manera transversal les metodologies STEAM dins d’un projecte amb una forta dimensió social i emocional. No es tracta només d’aprendre a programar o construir, sinó de posar el coneixement tecnològic al servei de la inclusió, connectant les habilitats digitals amb la transformació de l’entorn proper. L’alumnat investiga, crea solucions tecnològiques amb Micro:bit, dissenya i construeix una maqueta realista, i reflexiona sobre dades i proporcions. Aquesta integració d’àrees afavoreix una visió global del coneixement i reforça l’aprenentatge significatiu. El caràcter maker del projecte, amb l’ús de talladora làser, promou el pensament creatiu, mentre que el treball cooperatiu i la connexió amb la comunitat afavoreixen el compromís social, el pensament crític i la ciutadania activa. Tot plegat, converteix la proposta en una experiència educativa transformadora i alineada amb els reptes del segle XXI.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

Aquesta proposta ha esdevingut una oportunitat educativa transformadora tant dins com fora de l’aula. La seva força rau en la implicació d’agents diversos de la comunitat educativa, com el centre Acudam de Mollerussa, que ha aportat un contacte directe amb la realitat de les persones amb capacitats diferents. Aquest vincle ha enriquit el projecte amb vivències reals, trencant murs entre escola i societat, i fomentant una mirada empàtica, inclusiva, compromesa i d’equitat. El centre educatiu també s’ha vist transformat: l’aposta per un aprenentatge actiu, transversal i amb sentit ha generat un entorn més inclusiu, creatiu i col·laboratiu. L’ús d’eines STEAM, la fabricació digital i la reflexió social han estimulat altres docents a incorporar metodologies similars, consolidant una cultura educativa més oberta i innovadora. Per a l’alumnat, el projecte ha tingut un impacte profund i significatiu. No només han après a programar amb Micro:bit, a dissenyar amb Tinkercad o a construir una maqueta, sinó que han descobert que el seu coneixement pot generar canvis reals i molt propers a ells, ja que donen resposta a l’alumnat TEA que tenim a les aules. Han desenvolupat competències socials, emocionals i digitals, alhora que han reforçat valors com l’empatia, el respecte, l’autonomia i el treball cooperatiu. Han viscut l’experiència d’aprendre des del cor, des del cap i des de les mans.

Breu descripció de la proposta educativa

El projecte "Tothom pot moure's i entendre la ciutat on vivim?" ha implicat l’alumnat en la creació d’una maqueta d’una ciutat inclusiva, combinant programació amb Micro:bit, disseny digital i talladora làser. Mitjançant metodologies com l’ABP, el treball cooperatiu, el DUA i l’ús actiu de la tecnologia, s’ha fomentat l’empatia, la creativitat i l’aprenentatge significatiu. L’organització de l’aula ha estat flexible i per grups cooperatius, afavorint la col·laboració. L’impacte ha anat més enllà de l’aula, promovent una transformació en la mirada inclusiva del centre i aportant solucions tcnològiques que donen resposta a persones amb capacitats diferents. La col·laboració amb Acudam ha enriquit el projecte amb vivències reals i ha reforçat el compromís social de l’alumnat.

Altres observacions

El projecte ha estat una experiència educativa transformadora centrada en l’eix d’equitat i inclusió. A través de vivències properes i significatives, l’alumnat ha pres consciència de les barreres que afronten les persones amb discapacitat en l’entorn urbà. El procés de sensibilització ha estat viscut i compartit, gràcies a la visita a Acudam. El projecte ha despertat empatia, esperit crític i vocacions tecnològiques, per adonar-nos que la ciutat pot estar adaptada, però ara falten les persones!