mSchools Awards 2024

Som enginyers!

Autor: Olga Armengol Pastallé

Contacte: olga.armengol@stnicolau.com

Nom escola: Sant Nicolau

Adreça de l'escola: Jardí, 72 - Sabadell

Pàgina web: https://santnicolau.com/

Share
Edat dels alumnes
10 - 12
Eix principal
Ciutadania democràtica i consciència global
Àrea / matèria / àmbit
Matemàtiques, Medi Natural i Social, Competència Digital, Emprenedoria
nº de sessions de 1 hora
10-15
Recurs digital
Fabricació digital i creació maker
Metodologies
Aprenentatge basat en problemes (ABP) Design Thinking Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes

Breu descripció

En el projecte STEAM "Som enginyers!", els alumnes de 6è de Primària han de dissenyar, prototipar i fabricar objectes funcionals que millorin la vida diària a l'escola. Aquesta situació d’aprenentatge promou una ciutadania activa i conscient, implicada en la millora de la comunitat escolar. Tots els objectes que es dissenyen a 6è serviran per col·laborar en l’aprenentatge de conceptes d’algun altre curs inferior promovent una activitat d’aprenentatge servei dins del mateix centre. El repte al qual es vincula és al de fabricació digital i la creació maker ja que l’alumnat transforma idees en objectes reals, fomentant així la creativitat, la innovació i el treball en equip. A més, amb un enfocament de ciutadania democràtica i consciència global ja que a través del procés de creació, els alumnes practiquen la presa de decisions col·laboratives i desenvolupen una major empatia i responsabilitat social, preparant-los per a ser ciutadans globals actius i compromesos.

Singularitat i innovació

Es desenvolupa amb metodologies actives, vivencials, experiencials i properes als interessos dels alumnes fet que fa que la implicació i motivació hi siguin des del primer dia. Tots i totes volen aportar solucions als reptes plantejats perquè saben que deprés faran servei a la resta de la comunitat. Estem utilitzant eines com Tinkercad i impressores 3D, facilitant als alumnes una experiència pràctica i real amb tecnologia del món actual mentre desenvolupen habilitats clau com el treball en equip, la resolució de problemes i el pensament crític. Aquest projecte no només millora l'entorn escolar sinó que també prepara els alumnes per a al moment actual en el que és important saber respondre i solucionar problemes.

Més detalls

Resum del procés

-Detectar necessitats de l’escola. -Definim l’objecte que ens cal dissenyar. -Ens organitzem en parelles o grups de tres màxim per començar a pensar en la solució al problema. -Engeguem la fase d’ideació del model amb aportació d’idees damunt del paper. -Comencem a treballar amb el programa Tinkercad amb explicació i activitats individuals que ajudaran a la descoberta de funcions bàsiques del programa. -Seguim amb la fase d’ideació en petits grups. -Comencem a elaborar els primers prototips utilitzant material manipulatible. -Elaborem conjuntament la rúbrica per establir els criteris de valoració dels prototips una vegada impresos en 3D. -Passem a la fase de construcció amb el programa Tinkercad: elaborem l’objecte tenint en compte la rúbrica acordada. -Cada grup envia el seu arxiu .stl al docent. Imprimir els primers prototips en 3D (procés que duu a terme el docent). -Coavaluació i autoavaluació dels prototips mitjançant el CoRubrics. Es revisa i es torna a fases prèvies si cal.

Impacte de la proposta

La proposta "Som enginyers" s'engloba dins del projecte d'innovació en programació i robòtica que desenvolupa el centre. Amb aquest projecte es treballen les competències pròpies de creació i l'ús de les tecnologies digitals esmentades però també, es treballen altres habilitats i competències necessàries pel món incert en el que vivim ara: la persistència i no defalliment en treball de problemes de gran dificultat, l'habilitat de fer front a problemes no estructurats, la de treballar i comunicar-se amb altres per assolir una solució comú però. La motivació en donar solucions als reptes plantejats els fa treballar amb interès i dedicació. Hem instaurat la proposta com a activitat anual dins del projecte d'innovació. La resta de l'alumnat i mestres de primària es senten involucrats en el projecte perquè saben que s'escolten i es valoren les seves necessitats i que en donarem resposta.

Altres observacions

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.