mSchools Awards 2024

Sitges, vila fantàstica

Autor: Àngels Piqué Vericat

Contacte: apiq@insvinyet.net

Nom escola: Institut Vinyet

Adreça de l'escola: C. Mestre Manel Torrens Girona, 2-6 - Sitges

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/iesvinyet/

Share
Edat dels alumnes
12 - 14
Eix principal
Llengua, cultura i diversitat
Àrea / matèria / àmbit
Tecnologia i Digitalització
nº de sessions de 1 hora
24
Recurs digital
Scratch Challenge
Metodologies
Aprenentatge basat en problemes (ABP) Design Thinking Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

El videojoc “Sitges, vila fantàstica” dóna resposta a un problema actual, real i proper a l’alumnat, emmarcat a l’eix 4. Cada any arriba més alumnat nouvingut a les escoles i instituts de Sitges, tant estranger com nacional. Sitges té una llarga tradició cultural i esportiva i durant l’any se celebren molts esdeveniments i festes. Amb l’objectiu de donar a conèixer les tradicions i festivitats més importants al nou alumnat, i de contribuir també al seu aprenentatge de la llengua catalana, s’ha creat un videojoc amb Scratch. El joc té 8 pantalles -o minijocs-, lligades a 8 festes o esdeveniments de Sitges. Entre minijoc i minijoc hi ha una píndola informativa, en format text i veu, on s’explica la festivitat següent i es donen les instruccions per jugar. El joc comença al Festival de Cinema Fantàstic, on un goril·la surt de la pantalla i vol sabotejar les festes. En cada minijoc s’ha de superar un repte, amb l’objectiu final d’atrapar el goril·la i tornar-lo a la pantalla.

Singularitat i innovació

El projecte és singular i únic en el seu format, ja que no existeixen altres videojocs que donin resposta al repte plantejat. Tot i que l’aprenentatge gammificat no és nou, el videojoc “Sitges, vila fantàstica” sí que és innovador, ja que no es té coneixement de l’existència d’altres videojocs d’aquestes característiques, és a dir, que estiguin ambientats en les festivitats de Sitges. El videojoc té una vessant lúdica però també té una vessant pedagògica, ja que les píndoles informatives aporten, de forma breu i concisa, una explicació de les 8 festes i esdeveniments escollits. També destaca, com a element innovador, l’ús de la intel·ligència artificial (IA) per generar alguns personatges i escenaris del videojoc, així com tots els àudios de veu. S’han utilitzat eines d’IA per crear imatges únicament a partir de text o combinant text i fotografies. Els àudios de veu s’han generat amb una eina per convertir text a veu.

Més detalls

Resum del procés

Per elaborar el projecte, les alumnes van seguir el mètode del Procés Tecnològic i van treballar de forma cooperativa, guiades per la docent. En la primera fase del procés, van definir el repte: les alumnes va detectar una necessitat propera, a la qual volien aportar una solució. La segona fase va correspondre a la recerca d’informació, per poder crear el videojoc. En la tercera fase, la de disseny, les alumnes van definir l’estructura del videojoc, van pensar el fil conductor, van esbossar els personatges i els escenaris i van escriure les píndoles informatives de cada un dels 8 minijocs. En la quarta fase, van programar el videojoc amb Scratch, van crear alguns dels personatges i escenaris i van generar els àudios de veu. Cada alumna es va encarregar d’uns minijocs i al final es van ajuntar tots. En la cinquena i última fase, l’alumnat de l’aula d’acollida va avaluar el videojoc i va fer-hi propostes de millora, que es van incorporar a la versió definitiva del joc.

Impacte de la proposta

El projecte ha tingut un impacte directe en l’aprenentatge de les alumnes implicades, en molts aspectes. Per una banda, ha enfortit els seus coneixements en programació (ús de variables, repeticions, condicionals, operadors, sensors, missatges…), que alhora ha contribuït a estructurar el seu pensament lògic, necessari en molts altres aspectes de la vida. Continuant en l’àmbit digital, també les ha introduït en el món de la intel·ligència artificial, amb l’ús d’eines per generar imatges i àudios de veu. Per altra banda, el projecte també les ha ajudat a reforçar aspectes del treball en grup cooperatiu, com són el compromís, el respecte, la iniciativa, l'organització, així com el donar i rebre ajuda. Un altre aspecte important lligat a la programació, és la gestió de l’error, aprendre dels errors i saber trobar altres camins per obtenir el resultat desitjat és molt important en la vida. Pel que fa a l’impacte en l’entorn, el videojoc s’ha dissenyat de nivell fàcil expressament, per tal que hi puguin jugar nens i nenes a partir de 6 anys (o, amb suport, fins i tot menys). És a dir, que el videojoc pugui ajudar l’alumnat nouvingut (i també a la resta d’alumnat) d’un ampli rang d’edats (tant d’escoles com d’instituts) a conèixer millor Sitges i les seves festes i tradicions, així com ajudar-los a reforçar l’aprenentatge de la llengua catalana, gràcies a les píndoles informatives de fàcil comprensió i en dos formats (text i veu).

Altres observacions

Les 8 festes i esdeveniments del joc són: la Mitja Marató, el Carnaval, el Ral·li de Cotxes d'Època, el Corpus, el Vinyet, la Festa Major, Santa Tecla i el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Moltes imatges s'han descarregat (i modificat) de pixabay.com. Les fotografies de Sitges són pròpies. El so de botzina i totes les músiques són de pixabay.com, excepte la música de timbals i de sardanes (gravacions pròpies). La resta d'imatges i sons són de Scratch o generats amb IA.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.