mSchools Awards 2025

RadarJet

Autor: Daniel Soldevila Guitart

Contacte: danielsoldevila@escorialvic.cat

Nom escola: Vedruna Escorial Vic

Codi Centre: 08030947

Adreça de l'escola: Carrer de Santa Joaquima de Vedruna, 6, 08500 Vic, Barcelona - Vic

Pàgina web: https://www.escorialvic.org/

Share
Eix Principal
Ciutadania i consciència global
Recurs Digital Principal
Plaques programables
Curs i etapa educativa
1r de Batxillerat
Recurs Digital secundari
Fabricació digital i creació maker
Número de sessions
36
Àrea / matèria / àmbit
Robòtica i programació
Número d’alumnat
11 (treball en 3 grups)
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes

Breu descripció

El procés seguit per l’alumnat per desenvolupar el producte final va començar amb una introducció a l’ús de la placa ESP32 i la programació de sensors i actuadors. Un cop assolits aquests coneixements bàsics, es van introduir en la comunicació sense fils mitjançant ESP-NOW, que va permetre establir una connexió entre la barca teledirigida i la unitat receptora. L’alumnat va treballar cooperativament en la idea, el disseny, muntatge i programació d’una embarcació capaç de mesurar dades ambientals (com la temperatura de l’aigua) i geolocalitzar-les amb GPS, enviant-les a una pantalla en temps real. Aquest producte dona resposta a l’eix del concurs “ciutadania i consciència global”, ja que utilitza la tecnologia per estudiar la qualitat de l’aigua en entorns industrials i sensibilitzar sobre l’impacte ambiental de l’activitat humana. La prova pilot es va fer al riu Mèder, generant dades útils per fomentar accions ambientals i educatives.

Singularitat i innovació

L'embarcació dissenyada per l’alumnat no només és un exercici tècnic, sinó una eina funcional capaç de monitorar en temps real la qualitat de l’aigua d’un riu proper, com el Mèder. Utilitza tecnologia assequible i de país, comunicació sense fils amb ESP-NOW i geolocalització per crear mapes de dades ambientals. Aquesta integració de robòtica, programació i consciència ecològica fa que el projecte sigui innovador tant des del punt de vista tecnològic com educatiu. A més, la possibilitat d’escalar el sistema amb nous sensors i aplicar-lo en altres entorns fluvials dona continuïtat i utilitat real al producte, posicionant l’alumnat com a creador de solucions amb impacte local i global.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte RadarJet té un impacte directe en tres dimensions: educativa, ambiental i social. A nivell educatiu, ha permès a l’alumnat aplicar coneixements de robòtica, electrònica i programació per resoldre un repte real, afavorint l’aprenentatge significatiu i el treball en equip. A nivell ambiental, el sistema desenvolupat és capaç de detectar canvis en la temperatura de l’aigua i, en futures fases, paràmetres com el pH o la terbolesa, fet que pot alertar sobre possibles focus de contaminació. Socialment, el projecte té un gran potencial per sensibilitzar la comunitat educativa i l’entorn local sobre la importància de cuidar els rius. Les dades recollides poden ser compartides amb entitats ambientals, ajuntaments o centres educatius per fomentar accions de millora.

Breu descripció de la proposta educativa

El projecte ha estat desenvolupat a l’aula de robòtica i programació de 1r de Batxillerat, seguint una metodologia activa i cooperativa. L’alumnat ha treballat en grup per dissenyar, construir i programar una embarcació teledirigida equipada amb sensors per mesurar la qualitat de l’aigua al riu Mèder. Aquest treball interdisciplinari ha combinat coneixements de robòtica, programació, electrònica i ciències ambientals. La metodologia ha estat basada en projectes, amb una clara orientació pràctica i resolució de problemes reals. L’organització de l’aula ha promogut la col·laboració entre els alumnes, el treball en equip i la creativitat.

Altres observacions