mSchools Awards 2024

PalaPor: històries de passat i horitzons de futur

Autor: Elisabet Avellí, Aida Radresa, Joan Bassa

Contacte: elisabetavelli@pratsdelacarrera.org

Nom escola: Vedruna - Prats de la Carrera Palafrugell

Adreça de l'escola: C/Anselm Clavé, 33 - Palafrugell

Pàgina web: http://www.pratsdelacarrera.org/

Share
Edat dels alumnes
10 - 12
Eix principal
Benestar emocional i social
Àrea / matèria / àmbit
Ciències Socials, Tecnologia, Art, Llengua Anglesa
nº de sessions de 1 hora
30
Recurs digital
Mobile History Map
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes Aprenentatge per descobriment

Breu descripció

PalaPor: històries de passat i horitzons de futur” és un recorregut per diferents espais de Palafrugell com a punt de partida per treballar les pors que han protagonitzat al llarg dels temps la història de la humanitat. A què tenim por? Les nostres pors són les mateixes que les dels nostres avantpassats? Han canviat en la forma? El recorregut, amb 11 punts claus geolocalitzats, treballa les pors que configuren la societat de l’avui : la por als canvis geogràfics i a la l’extinció d’espècies, la por a les malalties i epidèmies, a la mateixa mort; també la por a perdre la identitat, a que ens manllevin les nostres dades, a no socialitzar i fins i tot la por a perdre la memòria històrica i el dret a la llibertat d’expressió. La ruta a través de MHM fa un recorregut per localitzacions de Palafrugell (el safareig, els jardins de Cap Roig, la Torre de Can Mario…)que connecten passat i present amb futur;espais que són una excusa per entendre històries de passat i encarar reptes de futur.

Singularitat i innovació

La singularitat del projecte rau en el fet que no és un recorregut descriptiu de llocs emblemàtics (si bé aquesta part s’hi inclou) sinó que són els llocs emblemàtics els que esdevenen un punt que vol ser una excusa per posar el públic i usuari en una situació de reflexió, de pensament per tal de mirar el passat i entendre el present i futur. Així, a través de diferents localitzacions es connecten fets del passat amb reptes de futur. Tot plegat 11 mirades a l’entorn de les pors que encara avui, al segle XXI encarem com a humanitat.L’itinerari geocalitza llocs de Palafrugell que ens conviden a tenir aquesta mirada i a desenvolupar el pensament complex. Així, al safareig públic pensem en la por a no socialitzar, als jardins de Cap Roig convidem a reflexionar a l’entorn de l’extinció d'espècies, a l’antic hospital pensem en les epidèmies i les malalties, a l’ajuntament plantegem què passa amb les nostres dades i davant d’un graffiti reflexionem a l’entorn de les llibertats d’expressió.

Més detalls

Resum del procés

L’itinerari és fruit del treball per projectes que ha englobat diferents àrees ( ciències socials, tecnologia, llengües) . En un primer nivell , al plantejament del repte es va treballar amb les pors que han protagonitzat la història de les civilitzacions. En aquesta primera fase es va fer un treball de camp a l’entorn de les pors de l’alumnat, de les famílies de l’alumnat i de la resta de comunitat. Tot seguit es van categoritzar i es va fer tota la fase d’investigació que va comptar amb l’anàlisi i estudi des dels diferents àmbits que van sorgir: sostenibilitat i futur del planeta, salut, relacions humanes, disrupció tecnològica i mort. Per aprofundir en el tema vam comptar amb l’ajuda d’experts en diferents àmbits que van “entrar“ a l’aula per acompanyar el procés d’aprenentatge amb fets i dades. En una fase posterior es van associar els conceptes treballats a espais de Palafrugell. Aquesta darrera fase va incloure tot el procés de treball al MHM per generar contingut.

Impacte de la proposta

El projecte ha tingut impacte en tota la comunitat educativa. A nivell d’alumnat pels aprenentatges realitzats i per la capacitat desenvolupada d’anar a un nivell més enllà en tots els punts treballats. També pel fet de portar a l’aula temes que molt sovint no es treballen com ara les pors que encara avui encarem com a societat , també les pors que han tingut els nostres avantpassats i les que haurem d’encarar en el futur. El més interessant ha estat connectar aquests temes ( salut, relacions humanes, tecnologia,sostenibilitat…) a llocs emblemàtics i fer-ne un itinerari. L’itinerari ha estat d’impacte també en l’àmbit local , no només en la comunitat educativa. Sovint mirem els llocs des d’un sol angle i el projecte ha permès tenir una mirada polièdrica. Quan passem pel costat d’un safareig, podem pensar en la por a no socialitzar? Si anem a l’arxiu municipal, ens podem plantejar que un dia podem perdre la memòria històrica? Quan ens fem fotos davant les Illes Formigues podem pensar que un dia poden desaparèixer si el nivell del mar puja? L’antic hospital, un lloc de cures i guaricions, pot evocar-nos la por a una altra epidèmia? Un altre dels impactes ha estat comptar amb grans veus expertes d’altres institucions i entitats : un expert en epidèmies, uns alumnes experts en història de l’art, un biòleg de l’ajuntament... A la part final, la geolocalització al MHM permet que l’alumnat esdevingui generador de contingut i aquest és un dels impactes grans de l’aprenentatge.

Altres observacions

Ha estat un projecte obert a la comunitat. Volem donar les gràcies a l’ajuntament de Palafrugell i totes les regidories, al professor Manel Trenchs i els seus alumnes d’història de l’art de l’escola Pia de Mataró, al Sr Xavier Bosch, metge i epidemiòleg, al Sr Xavier Turró, tècnic ambientòleg de l’ajuntament de Begur i a l’equip de curtmetratges de la campanya “Acocollona’t” de Girona per ser la primera inspiració a l’entorn de la por.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.