mSchools Awards 2024

MobilitApp

Autor: Jordi Gibert Pérez

Contacte: j.gibert@immaculadalloret.cat

Nom escola: Immaculada Concepció

Adreça de l'escola: Felip i Gibert, 38 - Lloret de Mar

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/col-imma-lloret/

Share
Edat dels alumnes
14 - 16
Eix principal
Benestar emocional i social
Àrea / matèria / àmbit
Digitalització i emprenedoria
nº de sessions de 1 hora
40
Recurs digital
App Education
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge basat en problemes (ABP) Aprenentatge basat en el pensament Design Thinking Visual Thinking Simulació Jocs de rol Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Ambients o racons Aprenentatge basat en reptes Aprenentatge per descobriment

Breu descripció

L'experiència ha consistit a simular la creació d'una Startup i resoldre el problema que tenen les persones amb mobilitat reduïda d'accessibilitat desenvolupant una app per a dispositius mòbils. L'app, MobilitApp, s'ha creat amb AppInventor i permet als usuaris amb mobilitat reduïda conèixer l'accessibilitat de les vies públiques així com de fonts i WC, entre d'altres. Utilitza un codi simple de 4 colors per a les vies sobre un mapa que en tocar-les poden incorporar informació addicional (fonts, WC, platges accessibles…). I permet als usuaris interactuar enviant reports d’incidències, que un cop revisats, actualitzaran i milloraran l’app per a la comunitat. De moment s’ha implementat només pel nostre municipi, Lloret de Mar, però és fàcilment aplicable a qualsevol població. MobilitApp permet escollir l’idioma entre català, castellà i anglès pensant sobretot en les persones que arriben al nostre poble i no coneixen l’idioma. En un futur es pretén informar dels establiments accessibles.

Singularitat i innovació

La principal singularitat de MobilitApp és que està dissenyada específicament per trobar rutes accessibles per a persones amb mobilitat reduïda a diferència d’altres de caràcter més global. Per exemple permet distingir entre rutes practicables i accessibles i ho fa amb un  simple codi de colors sobre un mapa.  Per altra banda, ja existeixen apps per trobar establiments accessibles a persones amb mobilitat reduïda, però no rutes. Una altra important innovació és que permet als usuaris enviar reports (supervisats) d’una manera molt senzilla a partir d’un llenguatge icònic: perill, escales, no accessible, practicable, accessible, font, WC i platges accessibles. D’aquesta forma, en ser una app participativa es pretén que la informació que conté estigui actualitzada a diferència d’alguns competidors globals. I s’espera que en un futur indiqui rutes i establiments accessibles cosa què a hores d’ara no existeix en una app específica.

Més detalls

Resum del procés

El treball desenvolupat a l'aula ha seguit bàsicament la proposta "App Education" de l'Àrea de Cultura Digital del Dep. Educació. Aquesta s'ha modificat en diversos aspectes per adaptar-lo a la realitat del grup i del projecte. S'ha reforçat en aquells punts en què se n'ha vist la necessitat i s'ha estat més directe i ràpid o simplement s'han obviat d'altres. S'ha complementat la proposta amb múltiples experiències i recursos educatius. Cal destacar la participació de diversos experts/mentors -tan informàtics com del problema social al qual volien donar solució- que els ha proporcionat el professor -i mSchools- o que han buscat ells mateixos, per ajudar-los a orientar la resolució del seu repte. Amb trobades presencials, videotrucades, sortides vàries pel poble a experimentar de primera mà les situacions dels usuaris, persones amb mobilitat reduïda, de la seva app. La qual cosa els ha permès contactar de forma propera i intensa amb el món i la problemàtica real.

Impacte de la proposta

La proposta ha estat focalitzada en la població dels alumnes que l’han realitzat, Lloret de Mar, i per tirar-la endavant han contactat i col·laborat amb entitats d’àmbit local, comarcal i provincial. Concretament amb l’associació MIFAS, entitat sense ànim de lucre i declarada d'utilitat pública que representa les persones amb discapacitat física, orgànica i sensorial de les comarques gironines. L’associació va mostrar molt d’interès des del primer moment en la proposta perquè no disposen d’eines com MobilitApp per informar a les persones amb mobilitat reduïda, i que a més és participativa. I han col·laborat amb el grup per desenvolupar el projecte ajudant-los a entendre la problemàtica i aportant informació que s’ha traslladat a l’app, com per exemple la dels carrers circumdants a l'escola. Per altra banda, el grup ha pogut explicar el projecte a l’alcalde i diversos regidors (de turisme i educació) de l’Ajuntament els quals també s’han mostrat molt interessats en la proposta pel vessant social i perquè Lloret és una població que viu del turisme i el que pot suposar MobilitApp de millora per a les persones que volen fer-hi estada. Una de les col·laboracions possibles és donar-los a conèixer les problemàtiques d’accessibilitat que tenen les persones amb mobilitat reduïda en el poble i intentar buscar solucions. Hem quedat de tornar-nos a trobar. Esperem que això serveixi per millorar la qualitat de vida, el benestar emocional i social, de les persones amb mobilitat reduïda.

Altres observacions

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.