mSchools Awards 2024

L’aigua no cau del cel

Autor: Jordi Trilla Baldomà i Montse Miralles Vilanova

Contacte: jtrilla@xtec.cat

Nom escola: Ins Els Planells

Adreça de l'escola: Carretera de Montsonís sn - Artesa de Segre

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/ieselsplanells/

Share
Edat dels alumnes
12 - 14
Eix principal
Ciutadania democràtica i consciència global
Àrea / matèria / àmbit
Tecnologia i Visual i Plàstica
nº de sessions de 1 hora
30
Recurs digital
Scratch Challenge
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Gamificació / Ludificació Design Thinking Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes Aprenentatge per descobriment

Breu descripció

La nostra zona té un problema gran amb la sequera i els problemes que comporta. El nostre alumnat va quedar molt sensibilitzat amb un incendir forestal que va arrasar el nostre entorn fa 2 anys. Han volgut crear jocs interactius que fossin interessants de jugar i que tinguessin un fil conductor relacionat amb l'aigua i la sequera. El resultat del programa és molt satisfactori ja que hem aconseguit un grup d'alumnes molt motivat en la programació i hi han invertit un número d'hores molt i molt gran, tant al centre com sobretot a casa. L'aprenentatge que han fet de la plataforma Scratch, la podem qualificar d'espectacular.

Singularitat i innovació

Volem destacar el fil conductor lligat amb el nostre entorn i la nostra comarca. A partir d'aquí s'han creat 4 jocs innovadors que inclouen una programació avançada i original. També volem destacar que la música utilitzada en el joc és de creació pròpia del grup d'alumnes mitjançant el programa waveform.

Més detalls

Resum del procés

En primer lloc es va fer un procés d'aprenentatge d'scratch amb tota l'aula, partint des de zero. A base d'hores de treball i molts projectes conjunts, s'han anat creant aportacions pròpies de l'alumnat. Quan va sortir el repte, els alumnes van pensar com crear un programa d'scratch que inclogués jocs (ja que és la part que més els motiva) i que tingués un fil conductor amb el problema de l'aigua que afecta tant al nostre entorn. El número d'hores treballades a classe han estat aproximadament de 30 sessions, però el treball realitzat a casa augmenta moltíssim aquesta xifra. Com a docents, la qualitat de la programació resultant obtinguda, ens omple de satisfacció, ja que amb alumnat motivat es poden aconseguir aprenentatges molt significatius.

Impacte de la proposta

L'impacte de la proposta en l'alumat participant és molt gran. Tenim uns grups d'alumnes molt motivats amb la programació i l'aprenentatge que han adquirit és molt important. No només a nivell de programació, sinó també amb el treball en equip, l'ús d'eines audiovisuals, l'aprofitament del temps...

Altres observacions

Algun dels jocs té certa dificultat per passar de pantalla. Si cal passar de pantalla cal prémer la Z i la fletxa dreta a la vegada.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.