mSchools Awards 2024

La Fireta

Autor: Maria Mercè Siliceo Jauset, Aurora Pelejà del Olmo, Rocío Fernández Castillo, Sonia Medina Salcedo

Contacte: e3010591@xtec.cat

Nom escola: Escola Arquitecte Jujol

Adreça de l'escola: Avinguda Catalunya 6 - Els Pallaresos

Pàgina web: https://sites.google.com/escolaarquitectejujol.cat/inici

Share
Edat dels alumnes
8 - 10
Eix principal
Art i creativitat per la cohesió, integració i transformació
Àrea / matèria / àmbit
Llengua Catalana i Literatura, Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural, Educació artística
nº de sessions de 1 hora
25*
Recurs digital
Fabricació digital i creació maker
Metodologies
Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Altre

Breu descripció

La Fireta és un projecte globalitzat que representa una festa de la solidaritat, on l'alumnat de 6è posa a la venta manualitats i productes confeccionats per la resta d'infants de l'escola per a recollir diners per a la Marató de Tv3. Aquests productes ha estat creats fent servir tecnologies com màquina de tall intel·ligent, impresora 3D i màquina de tall làser combinades amb tècniques artístiques tradicionals (fang, tèxtil, productes naturals). És també una festa que empodera la comunitat educativa, la fa partícep i li dona valor d'unitat i sentiment de pertinença. És un projecte basat en metodologies innovadores, actives i basades en l'aprenantatge i servei.

Singularitat i innovació

La participació de tots els infants de l'escola, des de I3 a 6è, i també la implicació de tota la comunitat educativa i empoderament del rol de l'alumnat: creador i executor. La incorporació de tecnologies a les propostes d'aula a partir de cicle inicial però sobretot a cicle mitjà i superior: màquina tall làser, màquina tall intel·ligent i impresora 3D. El desenvolupament d'educació econòmica bàsica a partir de la creació d'una empresa, la crceació d'una moneda pròpia i treball de conceptes econòmics fonamentals com: marca, logo, preu de cost, PVP, eslògan. L'impuls del nou currículum i el desenvolupament competències transversals. La implicació d'agents de la comunitat educativa : AFA, Ajuntament, CRP, Càtering, alumnes, famílies i exalumnes.

Més detalls

Resum del procés

Cada classe, des d'infantil fins a 6è, va començar el projecte creant la seva empresa, es va constituir la marca, el logotip i l'eslògan de la marca. Cada classe va fer el seu cartell, fent servir programes de disseny. A continuació cada grup va dissenyar el seu producte i va començar la fabricació. Segons depenent del producte es va utilitzar una eina o tecnologia,des de fang, pintura i pals a tecnologies com la màquina de tall làser, la impressora 3D i la màquina de tall intel·ligent (i programari associat). El dia de la Fireta, l'alumnat de 6è va preparar les paradetes i es va vendre allò que la resta de l'escola havia fet. La moneda utilitzada al mercat eren els "Jujolets", unes monedes pròpies, que vam crear per a l'ocasió, amb la màquina de tall làser. Cada Jujolet equival a 2 euros. Les famílies els van adquirir uns dies abans. Al sortir del mercat, l'AFA havia organitzat una paradeta amb berenar i jocs tradicionals. Els diners recollits van ser donarts a la Marató de Tv3.

Impacte de la proposta

Pel que fa a la implicació, hi van participar el 100 % dels infants de l'escola, l'equip docent, el PAS, famílies, l'AFA i agents externs (càtering, Ajuntament, CRP, Consell Esportiu). En tots els casos, el grau de satisfacció i la valoració de la jornada va ser d'excel·lent. A més a més, es va assolir amb escreix l'objectiu solidari: en aproximadament 30 minuts es van exhaurir els productes, la qual cosa es va traduir amb una aportació econòmica a La Marató de TV3 de 1080 euros. La Fireta va aconseguir ressò als mitjans de comunicació de la ciutat de Tarragona, a través d'un article de diari.

Altres observacions

Les hores indicades en aquest apartat correponen al treball de l'alumnat de cicle superior. Depenent el cicle, les hores indicades varien. Aquest apartat s'especifica al projecte disponible als entregables. Hem indicat l'edat 8-10 però en realitat tots els infants de l'escola, d'una manera o una altra, van formar part del projecte.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.