mSchools Awards 2024

I tu, com ho veus?

Autor: Laura Fontanet Ricart

Contacte: lfontanet@fedac.cat

Nom escola: FEDAC Cerdanyola

Adreça de l'escola: Carrer Cervantes 5-15 - Cerdanyola del Vallès

Pàgina web: https://cerdanyola.fedac.cat/

Share
Edat dels alumnes
10 - 12
Eix principal
Equitat i Inclusió
Àrea / matèria / àmbit
Matèries: Tecnologia, Biologia i Educació Visual i Plàstica. Àmbit STEAM.
nº de sessions de 1 hora
La durada del projecte tal i com està exposada en el document lliurat és de 28 sessions d’una hora, però es completament adaptable i personalitzable per les escoles, tant en les activitats, com en les sessions i durada d’aquestes, seleccionat aquells temes que es desitgin segons els sabers i competències que cada escola vulgui treballar i el temps disponible per fer-ho.
Recurs digital
Fabricació digital i creació maker
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Simulació Aprenentatge per descobriment

Breu descripció

"I tu, com ho veus?"és un projecte que posa a l'alumnat en el centre de l'aprenentatge a través d'una història real, explicada per la seva protagonista, en una situació i amb un repte concrets: "està preparada l'escola per acollir alumnat amb diversitat visual?" Per aconseguir l'objectiu, hem de informar-nos i tenir alguns coneixements previs, per finalment, utilitzar-los junt amb totes les eines digitals i recursos tecnològics disponibles al nostre dia dia, amb una finalitat d'ajuda a la societat, alhora que es fa més atractiu i s'adaptat a la realitat. Al projecte, principalment s'utilitzen el disseny 3D, per crear plaques braille i obres d'Art adaptades i també la Intel·ligència Artificial per comprovar com la utilitzen i la valoren les persones amb diversitat visual en el seu dia a dia. Respecte al concurs el projecte s'adapta completament a perseguir en primer lloc, la Equitat i Inclusió i en segon l'Art i la Creativitat com a mitjà d'inclusió.

Singularitat i innovació

És un projecte que mai falla! L'alumnat es troba immers durant un trimestre en una realitat que no és llunyana, però de la que s'adonen que en saben poques coses i sobre la qual mai s'han parat a rumiar ni a relexionar, com en moltes de les diversitats que ens envolten. Les activitats són variades, compaginant part pràctica, d'investigació i d'estudi. També compta amb la participació d'experts externs a l'escola i de la pròpia protagonista de la història, així com de l'ús i utilització de les noves tecnologies per realitzar una valoració de la nostra escola i la millora d'aquesta, per acollir més diversitats. És un projecte que fa que l'alumnat visqui situacions reals des d'un altre punt de vista i que entengui com es sent i com viu algú amb una discapacitat tant evident. D'aquesta manera podem fomentar aquesta empatia, tan buscada, perquè facin extensius els seus valors de superació, entesa i comprensió, fent persones del futur que siguin líders de la seva vida.

Més detalls

Resum del procés

El projecte comença amb un toc de realitat, posant a l'alumnat en la situació d'aprenentatge. Posteriorment es recullen totes les seves inquietuds i es determina amb les seves aportacions els temes a investigar, què resulten: Visió i tipus de ceguesa, mobilitat, lectura i escriptura, vida quotidiana i art. Per a cada un dels temes es realitzen un seguit d'activitats, que van des comprendre com funciona el sentit de la vista, fins a aprendre Braille, passant per xerrades amb experts o a com viu el seu dia a dia una persona amb discapacitat visual. En algun dels temes l'alumnat s'adona que a través de les tecnologies podríem adaptar o millorar la nostra escola i per aquest motiu s'acaben dissenyant i imprimint plaques braille per les aules de l'escola i adaptan obres d'art alhora que s'utilitza la IA per aprendre'ns a moure sense veure. Els alumnes treballen en tres grups independents cada una dels temes amb 3 professores

Impacte de la proposta

I tu, com ho veus? és el tercer any que es realitza a l'escola i és un projecte del que ens sentim especialment orgullosos. Durant un trimestre, les aules de la nostra escola s’omplen de braille, d’alumnes amb els ulls tancats, sorolls d’alerta i d’obres d’art en relleu pels passadissos. S’omplen de personetes mirant al seu voltant, als seus carrers, als seus semàfors i a la realitat que els envolta. S’omplen d’una comunitat educativa (mestres, professors, PAS, famílies) que s’adapta i adapta l’escola per una realitat nova però alhora ben coneguda i que espera amb il·lusió l’execució del projecte, amb famílies participatives i que a través de les converses i els treballs dels seus adolescents, veuen com aprenent conceptes i també com aprenen a ser persones integrades en un món plural. En ell participen diferents agents externs que l'enriqueixen i n'enalteixen el seu valor, com el propietari de l'empresa Touch Global Europe, líder en impressió braille i en adaptar obres d'art per a persones amb discapacitat visual i la pròpia Maria Petit, protagonista del seu llibre "Marieta de l'Ull viu" a on explica la seva història de superació desprès de quedar cega en un accident de moto als 17 anys. És un projecte que els alumnes recorden al llarg dels anys i que queda al seu interior com una experiència memorable, que l'omple de conceptes però també de valors i que com a comunitat educativa ens fa estar més vius i més a prop de la realitat diversa de la nostra societat.

Altres observacions

És un projecte totalment personalitzable i adaptable, ja que cada un pot viure el seu dia a dia des d'un altre punt de vista. Aquesta és la meravella i la clau d'aquest projecte: tot és pot veure des d'aquest punt de vista i per tant l'aprenentatge, l'impacte i la motivació que s'aconsegueix de l'alumnat és increïble. Un cop de realitat que crea una empatia extrapolable a qualsevol altre diversitat i a mirar amb uns altres ulls qualsevol realitat.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.