mSchools Awards 2024

Fem una tempesta amb micro:bit

Autor: Hugo Cardillo Mata, Ariadna Tirado Forés, Antonio Fernàndez Català, Yolanda Navarro i Cristina Corbella Edo

Contacte: hcardill@xtec.cat

Nom escola: Escola La Parellada

Adreça de l'escola: C/Josep Maria Mas s/n - Santa Oliva

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/ceip-la-parellada/

Share
Edat dels alumnes
10 - 12
Eix principal
Art i creativitat per la cohesió, integració i transformació
Àrea / matèria / àmbit
Informàtica, medi, educació artística.
nº de sessions de 1 hora
5 sessions.
Recurs digital
Plaques programables: Micro:Bit, Ed1 o Arduino
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

Aquest curs, les classes de l'escola tenen noms relacionats amb l'aigua. Els alumnes de 5è han dissenyat uns núvols que han programat amb la placa micro:bit i els han portat a la classe de 1r de primària que són la classe de la tempesta. Els alumnes de 5è han programat 3 programes diferents: cel de tempesta, cel de posta de sol i cel de fantasia. Quan han anat a presentar el projecte a primer han combinat els núvols programats amb la micro:bit i els instruments fabricats pels alumnes de primer que simulen el so de tempesta.

Singularitat i innovació

Aquesta activitat és entre alumnes de diferents edats fomentant la col·laboració i l'aprenentatge entre generacions. Els alumnes de 5è assumeixen el paper de mentors i els de 1r tenen l'oportunitat de treballar amb estudiants més grans, creant vincles i compartint coneixements. Combina elements tecnològics (programació de micro:bit) amb elements artístics (creació de sons i núvols) i elements de medi natural (comportament de les tempestes i saber com s'originen), proporcionant una experiència d'aprenentatge STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). Això ajuda a trencar barreres entre disciplines i mostra als estudiants que la tecnologia pot ser creativa i expressiva. Els estudiants tenen l'oportunitat de treballar en un projecte real, des del disseny fins a l'execució. Això els dona un sentit d'acompliment i els permet aplicar coneixements pràctics en un entorn significatiu.

Més detalls

Resum del procés

Els alumnes de 5è han dissenyat uns núvols per a la classe de 1r que és la classe de la tempesta. El primer que han fet és un núvol amb una carmanyola de plàstic d'un sol ús, cotó fluix i pegament de plàstic específic. Han pintat el cotó fluix amb sprai gris per simular núvols de tempesta. Han programat una tira led enganxada a la placa micro:bit. Aquesta tira led està programada per fer: cel de tempesta, cel de posta de sol i cel de fantasia (de colors diversos). Amb una altra placa i fent servir la comunicació per ràdio de la micro:bit, donem l'ordre de que s'activi en els núvols un tipus de cel o un altre. Una vegada ho han programat, han anat a la classe de primer a fer una tempesta entre les plaques i els instruments de pluja creats.

Impacte de la proposta

La col·laboració entre professors de diferents cursos fomenta el treball en equip i enriqueix la cultura escolar. Els mestres poden comparteixen idees, recursos i estratègies, creant un sentit de comunitat i suport mutu. L'activitat es centra en un tema relacionat amb l'aigua i el medi ambient, pot contribuir a sensibilitzar la comunitat sobre la importància de la sostenibilitat i la cura del planeta. Habilitats tècniques i creatives en el nostre alumnat, la programació amb micro:bit, així com el treball artístic amb els sons, fomenta habilitats tècniques i creatives, desenvolupant competències valuoses per al futur acadèmic i professional. A nivell de centre, ajuda a tenir un enfocament més transversal de l'educació, aquesta activitat implica diverses disciplines (ciència, tecnologia, art, música).

Altres observacions

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.