mSchools Awards 2024

Fem un pòdcast literari

Autor: Anna Font Taberner i Joan Parés Martí

Contacte: jpares4@xtec.cat

Nom escola: Escola Annexa-Joan Puigbert

Adreça de l'escola: c/ Isabel la catòlia, 24 - Girona

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/ceip-annexa-jp/

Share
Edat dels alumnes
8 - 10
Eix principal
Llengua, cultura i diversitat
Àrea / matèria / àmbit
Llengua i literatura catalana, Coneixement del Medi Natural, social i cultural, Educació artística i Educació en valors cívics i ètics.
nº de sessions de 1 hora
6 sessions
Recurs digital
Recursos i eines digitals audiovisuals
Metodologies
Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes

Breu descripció

El repte que es planteja als infants és el de crear un pòdcast en grup per explicar la seva experiència lectora. Fomentar el gust per la lectura mitjançant la creació i escolta de pòdcast literaris de llibres de diferents tipologies (àlbum il·lustrat, còmic, poemari, novel·la, llibre de coneixements i llibre joc) disponibles a la biblioteca de l'escola. Entenem el pòdcast com una eina que fomenta la comunicació entre iguals i la utilització de maquinari i programari tecnològic (ordinador, micròfons, audacity, biblioteques de sons lliures).

Singularitat i innovació

-Ús del pòdcast com a eina educativa: característiques, importància de la veu, entonació, música, elaboració del guió, edició, difusió... -Fusió de la literatura amb les noves tecnologies (pòdcast): què ens aporten les noves tecnologies per gaudir més de la literatura i poder-ho compartir amb altres companys i companyes. -Ús crític de les noves tecnologies: drets d'autor, respecte de la propietat intel·lectual, citant autors, il·lustradors... -Potenciar l'ús de la biblioteca escolar com a font de coneixement i gaudi: coneixement de diferents tipologies de llibres dels quals disposem a la biblioteca del centre i dels fons bibliogràfic. -Treball cooperatiu a través de reptes.

Més detalls

Resum del procés

Es presenta als infants un exemple de pòdcast literari fer per la mestra i es planteja el repte de fer-ne un per grup. Seguidament es fa una posada en comú sobre què saben dels pòdcast i de les converses literàries. Es prenen decisions de com serà el nostre pòdcast: escaleta, logotip, nom, sintonia principal. Es presenten els diferents bancs de sons. Fem grups i cada un es llegeix un llibre d'una tipologia diferent. Un cop llegit es realitza la conversa literària amb cada grup i la mestra a partir de les preguntes de Chambers (1993/2017) Tot seguit cada grup elabora el seu guió, posant l'opinió de cadascú, la pregunta, la lectura d'un fragment, les músiques i els efectes. Gravació i edició bàsica (tallar, esborrar, foses...) del pòdcast a l'estudi de l'escola. La mestra, seguint el guió de cada grup, acaba d'editar els pòdcasts. Es pengen els pòdcast a un pàdlet. Escolta i anàlisis dels pòdcasts. Posada en comú dels nous aprenentatges. Compartim l'experiència amb altres cursos.

Impacte de la proposta

La proposta ha implicat a la bibliotecària de l'escola, assessorant els docents amb la tria dels llibres proposats als infants. Els pòdcasts resultants s'han penjat al blog de la biblioteca de l'escola, fent-los arribar a tota la comunitat educativa del centre. Els alumnes implicats en l'experiència ho han compartit amb altres alumnes de l'escola, animant-los a crear els seus propis pòdcasts. Els alumnes implicats han valorat molt positivament l'experiència, fins i tot aquells a qui costa fer ús de la biblioteca, animant-los a llegir i compartir el que han llegit. També molts alumnes han descobert noves tipologies literàries tot realitzant i escoltant els pòdcast. Molts d'ells han afirmat que l'elaboració de pòdcasts els motivava a llegir-se el llibre prèviament fet que demostra que aquesta experiència ha fomentat l'hàbit lector dels alumnes de la classe. L'experiència i els seus materials ja creats queden al centre per ser utilitzats pels docents en altres moments i situacions per tal de motivar els seus alumnes en el gust per la lectura.

Altres observacions

Els companys de claustre han valorat molt positivament l'experiència.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.