mSchools Awards 2024

ENFILEM EL FUTUR: un tomb immersiu per present i futur de les persones i planeta

Autor: Joan Bassa

Contacte: joanbassa@pratsdelacarrera.org

Nom escola: Vedruna-Prats de la Carrera

Adreça de l'escola: Carrer Anselm Clavé 33 - Palafrugell

Pàgina web: https://vedrunapalafrugell.org/

Share
Edat dels alumnes
12 - 14
Eix principal
Ciutadania democràtica i consciència global
Àrea / matèria / àmbit
Tecnologia; Ciències Socials; Llengua Anglesa; Competència Digital
nº de sessions de 1 hora
120h
Recurs digital
Realitat augmentada i virtual
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP)

Breu descripció

Aquest és un projecte elaborat amb alumnat de 2n d'ESO per conscienciar de la necessitat de mantenir hàbits de consum responsables. A partir de preguntes a l'entorn de la roba que porten ( molt sovint elaborada a països on no es tenen en compte ni els drets humans ni la sostenibilitat del planeta) es realitza tot un procés que va des de la investigació fins al prototipatge de roba amb fil i agulla . Tota la seqüència s'acaba amb una exposició que l'alumnat programa i idea en entorns immersius mitjançant el Cospaces però també en un entorn físic del poble obert a tothom. En el projecte s'han treballat aspectes vinculats a l'economia circular, els drets humans i les smart cities i fins i tot han cosit amb fil i agulla. També, han programat amb scratch tot de jocs per conscienciar de la necessitat d'actuar de manera responsable. Finalment, han elaborat tot el projecte en l'entorn immersiu del Cospaces. Poseu-vos les ulleres i no mireu a l'altra banda quan es tracta de drets humans!

Singularitat i innovació

La innovació rau en el fet d'utilitzar tecnologies immersives per portar tota una exposició real a l'àmbit digital. Així , per equips tots els alumnes han recreat el món físic en un entorn de realitat virtual . A l'exposició realitzada amb el Cospaces hi ha totes les sales, a cada sala els seus panells amb el material generat. També hi ha els àudios i vídeos explicatius. A més, l'entorn de Realitat Virtual s'ha elaborat en català, castellà i anglès. La singularitat també ve donada pel fet de tenir en compte tecnologia educativa per tractar temes d'ètica . Així, en el projecte s'han programat jocs en scratch per conscienciar a l'entorn de la sostenibilitat del planeta i s'ha emprat la realitat virtual per documentar tot el procés i compartir-lo amb la comunitat ja que l'enllaç de l'exposició immersiva és un enllaç públic. Convivim en dues realitats i volíem que els nostres alumnes també les experimentessin, talment com el contingut del projecte: dos móns que mostren dues cares .

Més detalls

Resum del procés

El procés ha comptat amb diferents fases: una primera fase d'investigació d'aspectes clau ( sostenibilitat, consum responsable, economia circular, drets laborals ...) que ha anat acompanyada d'una fase d'anàlisi de dades, treball de camp i també de contacte amb agents externs. A més l'alumnat ha viscut tot el procés de prototipar una peça de roba amb l'ajuda d'àvies modistes que han estat a l'aula. La fase final ha requerit la preparació de tota l'exposició tant a nivell virtual com a nivell físic amb tot el contingut que ambdos formats necessitaven. Per la part digital ha calgut aprendre els requeriments tècnics per treballar amb realitats immersives i per la part física tot el procés de muntatge d'una exposició. L'alumnat ha treballat sempre en equips cooperatius amb el guiatge de diferents professors i agents externs que han contribuït a tot el procés. Cal tenir en compte que en el procés de l'exposició immersiva en RV s'ha digitalitzat tot, fins i tot el llibre de visites !

Impacte de la proposta

Ha estat un projecte de gran impacte: 1. Impacte en l'alumnat: l'alumnat ha conegut d'aprop tot el procés pel qual passa una peça de roba que viatja de zones en vies de desenvolupament fins a països amb situacions més favorables. Han après no només conceptes sinó habilitats que han hagut de posar en pràctica per muntar l'exposició final, tant en entorns immersius com digitals 2.Impacte en la comunitat : durant el procés van visitar l'aula diferents agents externs (modistes, entitats , associacions i ONGs que treballen amb la problemàtica desenvolupada, ....). Al final del procés es va fer una exposició pública al poble i també es va enviar a tota la comunitat educativa l'exposició feta en realitat immersiva. Una exposició que han gaudit també les entitats que ens han ajudat. 3. Impacte en l'entorn: dels diners que s'han recopilat de l'exposició ( a la sala hi havia ulleres de realitat augmentada per veure també l'exposició en entorn immersiu) , es va comprar roba de nadó per tal que CÀRITAS GIRONA ho pugués portar a l'hospital de Palamós.

Altres observacions

+S'ha inclòs en el Sites un dels projectes de realitat immersiiva però en l'apartat altres hi ha enllaçat el Cospaces.Recomanem visualitzar tota l'exposició amb ulleres de RV. *La proposta ha estat realitazada per un total de 5 docents
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.