mSchools Awards 2024

ELS CANALS D’URGELL. CAMINS D’AIGUA.

Autor: Núria Balagué Linares

Contacte: nbalagu3@xtec.cat

Nom escola: Escola Pompeu Fabra

Adreça de l'escola: Ctra. de Torregrossa s/n - Mollerussa

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/escpompeufabra/

Share
Edat dels alumnes
8 - 10
Eix principal
Ciutadania democràtica i consciència global
Àrea / matèria / àmbit
Coneixement del Medi/ Llengua/Digital
nº de sessions de 1 hora
4sessions/set durant 12 setmanes: 48 sessions
Recurs digital
Mobile History Map
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Gamificació / Ludificació Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes

Breu descripció

La nostra experiència parteix d’un repte vinculat a uns dels elements arquitectònics més singulars del nostre territori, els Canals d’Urgell, i a l’actual situació de sequera que ha comportat restriccions d’aigua mai vistes fins ara. Aquest fet va despertar el nostre interès per conèixer millor aquesta infraestructura hidràulica que constitueix un ric patrimoni material que val la pena conservar i estudiar perquè explica qui som i d'on venim. L‘amenaça del canvi climàtic, ens fa repensar l’ús que fem de l’aigua i ens fa plantejar com la innovació tecnològica pot contribuir a liderar sistemes de reg més eficients i sostenibles. Per tot l’exposat, vinculem el nostre projecte a l’Eix3 de Ciutadania democràtica i consciència global ja que la seva execució implica activitats d’aprenentatge servei partint d’accions de consciencia ambiental i sostenibilitat. Utilitzem el recurs digital Mobile History Map com a plataforma de georeferenciació dels diferents punts d'interès vinculats al Canal.

Singularitat i innovació

El nostre projecte és singular i innovador perquè permet realitzar una ruta georeferenciada pels Canals d’Urgell i, a la vegada, ens convida a prendre consciència de la necessitat de fer un ús responsable de l’aigua en un context marcat per restriccions d’aigua i de sequera. L’ús de la plataforma MHM farà possible l’accés a informació rellevant sobre els Canals d’Urgell a totes aquelles persones que vulguin fer la ruta i descobrir la història d’aquesta infraestructura històrica. L’aplicació integra funcions interactives que fan possible que l’experiència sigui més enriquidora. Hi afegim un joc de preguntes al qual es pot accedir a partir d’un codi QR que podem escanejar a cadascun dels punts d’interès. Inclou múltiples fonts d’informació, com ara documents textuals escrits en català, castellà i anglès, links a fonts d’informació complementària i elements audiovisuals i en 3D. Per altra banda, la plataforma permetrà la col·laboració a altres persones per fer-la més participativa.

Més detalls

Resum del procés

Escollim el tema del projecte a partir d’una notícia d’actualitat de l'infoK que ens desperta interès. El tancament de les comportes del canal d’Urgell en plena campanya de reg va suposar un fet mai vist al nostre territori. La notícia ens genera preguntes a les quals volem buscar resposta i ens planteja el repte de promoure mesures d’estalvi d’aigua. Decidim quina plataforma utilitzarem per publicar el nostre projecte i establim els criteris de treball per poder-nos organitzar en l’execució de les diferents tasques. Treballem amb grups cooperatius i ens repartim les tasques per tal de ser més eficients en l’execució. Busquem col·laboradors de confiança que ens puguin ajudar a l’hora de documentar amb rigor el nostre treball. Un cop fetes les entrevsites als diferents experts/es i d’haver visitat alguns punts d’interès creem els continguts en diversos formats i suports digitals i provem l'aplicació per detectar incidències. Finalment avaluem l'experiència i en fem difusió.

Impacte de la proposta

Aquest projecte neix amb una clara vocació d’aprenentatge basat en el treball per projectes i l’aprenentatge servei. Només pot ser executat si aconseguim la implicació d’altres agents de la comunitat educativa i els transmetem el nostre interès i il·lusió per fer-lo possible. Sense la col·laboració i l’assessorament que rebem per part de la directora de l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell i la implicació de tots els experts i expertes que hem entrevistat al llarg de l’experiència, el contingut històric i audiovisual que hem obtingut no hauria estat possible. Recollir tota aquesta informació a la plataforma MHM pot tenir un impacte molt positiu en l’entorn ja que promou la preservació del patrimoni arquitectònic, cultural i paisatgístic del nostre territori. Igualment, promou mesures d’estalvi d’aigua i planteja reptes de futur per establir sistemes de reg més sostenibles. En relació a l’alumnat, l’ús de la plataforma MHM ens ha donat l’oportunitat de viure una experiència més vivencial a l’hora de conèixer la història del nostre entorn immediat.Hem treballat la competència digital utilitzant diferents aplicacions i també la competència lingüística editant el contingut en tres idiomes. L’experiència posa en valor les bases del treball cooperatiu per aconseguir un objectiu comú a partir de les aportacions dels diferents grups de treball. A nivell de centre, ens ha permès utilitzar una metodologia d’ensenyament més participativa per l’alumnat integrant la tecnologia a l'aula

Altres observacions

El contingut del treball és de creació pròpia però algunes de les imatges i la música que apareix en els vídeos s’han extret de servidors lliures de drets. Aquelles imatges que tenen drets d’autoria han estat cedides pels seus propietaris. Agraïm la col·laboració de tots els experts i expertes que ens han ajudat a realitzar aquest projecte, amb especial menció a la directora dels Canals d’Urgell per la seva implicació i assessorament al llarg de tot el procés.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.