mSchools Awards 2025

El Contacontes

Autor: Marina Sanjuán, Jordi Mula i Hèctor Gascó

Contacte: msanju10@xtec.cat

Nom escola: Escola d'Art Deià

Codi Centre: 08044156

Adreça de l'escola: Carrer Ignasi Agustí, 2-4, 08042 - Barcelona

Pàgina web: https://deiadisseny.cat/

Share
Eix Principal
Art i creativitat
Recurs Digital Principal
Realitat Virtual i Realitat Augmentada
Eix secundari
Llengua, cultura i diversitat
Curs i etapa educativa
Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS)
Recurs Digital secundari
Produccions Audiovisuals
Número de sessions
150 hores lectives
Àrea / matèria / àmbit
Gestió de Projectes Professionals
Número d’alumnat
23 (11 CFGS Realitat virtual i 12 CFGS Disseny d'interiors)
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Gamificació / Ludificació Design Thinking Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

Contacontes és un projecte transversal de l’Escola d’Art Deià que combina el disseny d’espais i la realitat virtual per crear una experiència immersiva, similar a un escape room, on viure les rondalles catalanes en primera persona. El projecte està desenvolupat per 23 alumnes de grau superior, 11 de realitat virtual i 12 de disseny d’interiors. L’alumnat assumeix el rol de lideratge i rep l’encàrrec de desenvolupar un producte que a ells i elles els agradaria consumir. Amb Contacontes aprendran a treballar en departaments, com ho faran en un estudi professional, i amb un procés creatiu pautat, que inclou rondes de feedback i entregues parcials, fins al lliurament del producte final. La diferenciació principal del projecte és que proposa una activitat d’oci en català adreçada als joves que, combinant tecnologia, art, cultura i joc, pot aconseguir que aquestos gaudeixin de la llengua i la cultura catalana de manera natural i fora del context educatiu.

Singularitat i innovació

1: Incentiva l’interès dels joves en la cultura catalana, fent ús de llenguatges que coneixen a la perfecció, com ara la tecnologia, o el joc. 2: Posa als joves en el rol de lideratge. Si el target de l’escape room són joves, qui millor que el nostre alumnat per desenvolupar un joc que a ells i elles els agradaria gaudir. Per tant, l’alumnat és l’encarregat de totes les decisions creatives, des de la tria de la rondalla, a l’estètica i acabat del producte final. 3: Els posa a treballar com ho farien en un estudi professional: a partir d’un briefing, treballen totes les fases d’un projecte, reben feedback i lliuren un producte final. Com ho faran a la indústria. 4: És un projecte a llarg termini, que té com a objectiu generar una biblioteca d’experiències immersives en català a l’abast de tothom, on cada any en sumarem una de nova. 5: Engega una xarxa de connexions amb diferents actors, com la col·laboració entre diferents branques del disseny, a la implicació d’escoles i entitats.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

Contacontes es planteja com un projecte a llarg termini, que té l’objectiu de crear una biblioteca potencialment infinita d’experiències immersives i posar-les a l’abast del públic jove. Durant el curs 2023-24, l’alumnat ens va animar a convertir-nos en una colla de diables, deixebles del dimoni Cucarell. I durant el curs 2024-25, l’alumnat ha desenvolupat una història de suspens, on haurem d’escapar del temut home del sac català: el Papu (veure “altres enllaços interessants”). A més, gràcies a l’Empresa Epson aquest curs podrem equipar una de les aules de Deià i muntar aquest escape room immersiu durant tot el mes de juny, generant una activitat que esperem que dinamitzi el centre i animi a tothom a gaudir d’una rondalla catalana en primera persona. Aquesta estrena servirà a l’alumnat per mesurar l’èxit del projecte i detectar punts de millora, gràcies a l'elaboració prèvia d'enquestes de satisfacció i a l'observació directa. Aquesta col·laboració amb Epson ha sigut cabdal per garantir un dels objectius finals del projecte: difondre les rondalles catalanes i posar-les a l'abast del públic general. És per això que volem recalcar la importància de la implicació dels ens públics i privats del territori per potenciar i difondre el talent jove. Per part nostra, des dels cicles de Realitat virtual i Disseny d’interiors seguirem posant a l’abast de tothom que vulgui una experiència que combina art, tecnologia, cultura i joc.

Breu descripció de la proposta educativa

La metodologia de treball per projectes ens permet simular en l’aula les condicions de treball de la indústria creativa i la classe sencera esdevé un equip de treball, amb un encàrrec donat: la creació d’una sala immersiva. L’alumnat treballa en departaments amb tasques assignades i softwares de gestió de projectes i fan front a terminis i dates d’entrega. També es familiaritzen amb processos de feedback per part del professorat, qui s’encarrega de dissenyar el cronograma i supervisar l’assoliment de les diferents etapes. Però la clau de Contacontes és que el pes de les decisions creatives recau en l’alumnat. A més, el projecte es desenvolupa en el mòdul Gestió de Projectes Professionals, que inclou el treball amb un client real, de manera que l’alumnat ha d’aprendre també a defensar les seves idees davant d’un interlocutor extern. Aquest any hem comptat amb l’escriptor Daniel Rangil durant la fase narrativa i de l’empresa Epson per la supervisió del resultat final.

Altres observacions

Coves de diables, amagatalls de mostres… el Contacontes té el potencial de portar-nos a mons fantàstics i reviure les rondalles catalanes en primera persona. Com ja hem explicat, la seva ideació com una instal·lació desmuntable fa d’aquesta una experiència que pot portar aquests mons ficcionals a diferents racons del nostre territori, generant així un retorn a la ciutat de Barcelona. És per això que volem difondre la nostra idea a altres espais. Ens ajudeu a aconseguir-lo?