mSchools Awards 2025

Descobrint Jujol: l’art que trepitges, el geni que vius.

Autor: Francesc Huertas Martínez i Maria Mercè Siliceo Jauset

Contacte: fhuerta1@xtec.cat msiliceo@xtec.cat

Nom escola: Escola Arquitecte Jujol

Codi Centre: 43010591

Adreça de l'escola: Avinguda Catalunya n/6 - Els Pallaresos

Pàgina web: https://sites.google.com/escolaarquitectejujol.cat/inici

Share
Eix Principal
Llengua, cultura i diversitat
Recurs Digital Principal
Plataformes de georeferenciació educativa
Eix secundari
Art i creativitat per la cohesió, integració i transformació
Curs i etapa educativa
5è de Primària
Recurs Digital secundari
Produccions Audiovisuals
Número de sessions
14
Àrea / matèria / àmbit
Llengua Catalana i literatura, Llengua Castellana i literatura, Llengua estrangera i Educació artística.
Número d’alumnat
49
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

Aquest projecte s’ha desenvolupat amb l’alumnat de 5è i 6è durant el darrer curs de l’escola, que tanca les portes. Davant aquest fet, hem volgut deixar un llegat significatiu treballant l’obra de J.M. Jujol. A través de la recerca, la creació de vídeos en quatre llengües (català, castellà, anglès i LSC) i la geolocalització d’obres amb codis QR. L’alumnat ha desenvolupat competències lingüístiques, digitals, artístiques i socials. El producte final connecta el patrimoni local amb la comunitat mitjançant una experiència inclusiva i tecnològica. Hem comptat amb col·laboracions com l’Escola Alberich i Casas (LSC), el COAC, l’Arxiu Jujol i ajuntaments locals. El projecte s’emmarca en els eixos “Llengua, cultura i diversitat” i “Art i creativitat per a la cohesió”, deixant una empremta educativa i emocional per al futur.

Singularitat i innovació

La proposta es caracteritza per la seva inclusivitat, seguint els principis del DUA, i per l’ús de recursos audiovisuals dins l’aula STEAM: càmera, estudi de gravació, croma, teleprompter i il·luminació. L’alumnat ha après a utilitzar diferents plans de càmera, posicionar focus, fer servir el teleprompter i aplicar el croma per afegir imatges de fons. Amb el programa CapCut, han editat els vídeos finals, eliminant el fons, afegint subtítols i creant caràtules comunes. Tothom hi ha participat, independentment de les seves condicions, desenvolupant habilitats tècniques, comunicatives i creatives. El resultat és un producte cohesionat, accessible i amb valor comunicatiu real, vinculat a la plataforma Mobile History Map, que permet compartir el projecte amb la comunitat i posar en valor el patrimoni local des d’una mirada educativa i transformadora.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

Aquest és un projecte extra comunitari, en tant que traspassa les fronteres de la nostra comunitat educativa. L’impacte d’aquest treball repercutirà en el territori, Camp de Tarragona i Penedès, gràcies a la instal·lació de plaques de metacrilat als monuments, edificis i obres que l’alumnat ha treballat. El registre de nombre de visualitzacions dels vídeos de les plaques permet tenir evidències de l’impacte, de l’interès i la preferència d’idiomes de les persones visitants. Hem volgut crear un producte que perduri en el temps i que evidenciï el llegat de la nostra escola, la tasca feta i l’aprenentatge dut a terme pels infants de l’escola Arquitecte Jujol durant 19 cursos. És una forma simbòlica de mantenir viu el llegat del mestre Jujol i el de la nostra escola també. El projecte és extensible i té capacitat de creixement, ja que es poden afegir més obres de l’artista i es pot extrapolar a altres artistes del territori. En aquest projecte hi ha implicats i col·laboren els següents agents: Escola Doctor Alberich i Casas (Reus) Ajuntaments: Els Pallaresos, La Secuita i Montferri. Estem teixint més aliances. Col·legi Oficial d’Arquitectes de Tarragona (COAC) Arxiu Jujol

Breu descripció de la proposta educativa

Projecte interdisciplinari desenvolupat amb l’alumnat de 5è i 6è a través de tallers setmanals. A partir del coneixement de l’obra de Jujol, cada grup ha investigat una obra, n’ha creat un vídeo explicatiu amb subtítols i ha ubicat la informació en un Mobile History Map. Finalment, han generat codis QR col·locats al lloc corresponent. S’han aplicat metodologies com l’ABP, el treball cooperatiu i l’ús intensiu de recursos digitals i audiovisuals. L’avaluació ha estat contínua, formativa i competencial. El projecte ha comptat amb la col·laboració d’ajuntaments, del COAC, de l’Arxiu Jujol i d’altres centres educatius, fomentant el treball en xarxa i el vincle amb l’entorn.

Altres observacions

Al llarg del curs, l’alumnat de 5è i 6è de primària ha participat en tallers d’aprenentatge internivells, organitzats per trimestres i centrats en tres àmbits: audiovisuals, anglès i teatre. El projecte que presentem s’ha desenvolupat principalment en els tallers d’audiovisuals i d’anglès, on els infants han treballat de manera transversal competències digitals, lingüístiques i artístiques. Aquesta organització per tallers internivells ha afavorit l’aprenentatge cooperatiu, l’enriquiment mutu i