mSchools Awards 2024

Connecta, respira i arrela’t

Autor: Ariadna Delgado

Contacte: ariadnadelgado@vedrunaripoll.cat

Nom escola: Vedruna Ripoll

Adreça de l'escola: C/Berenguer el vell, 10 - Ripoll

Pàgina web: https://www.vedrunaripoll.org/

Share
Edat dels alumnes
8 - 10
Eix principal
Benestar emocional i social
Àrea / matèria / àmbit
Llengües, matemàtiques, medi, art i tecnologia
nº de sessions de 1 hora
50
Recurs digital
Mobile History Map
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP)

Breu descripció

L’escenari “Connecta, respira i arrela’t” forma part del projecte “Enllaçats” de 3r de primària. Un projecte que neix el setembre del 2023 i finalitza amb aquest escenari. Tot comença amb allò que ens envolta, treballem diferents entorns i finalment acabem treballant sobre com ens relacionem les persones. Els alumnes han pogut reflexionar sobre la seva xarxa de relacions dins i fora de l’aula. Què i qui els fa sentir bé? Què necessiten per sentir-se bé? Gràcies a diferents persones entrevistades han portat a la pràctica diferents tècniques, activitats per sentir-se millor i cuidar el seu benestar mental. A partir d’aquest escenari qualsevol persona pot realitzar diferents activitats per dedicar-se un temps molt valuós, dins o fora de Ripoll.

Singularitat i innovació

Primer de tot pensem que cal fomentar hàbits saludables des de la infància i promoure la cerca d’ajuda si és necessari. Poder crear l’escenari ha permès als alumnes que puguin difondre tot allò que han après, i gaudit a la vegada. Tot el que és publicat parteix de diferents opinions, de persones ubicades en diferents àmbits professionals i personals que donen importància a cuidar la salut mental. Partim d’opinions humils i sinceres. Qualsevol persona que vulgui accedir a aquest escenari podrà gaudir d’aquestes activitats, podrà llegir, escoltar o observar, i això facilita la inclusió del mateix escenari. A més, a través d'un enfocament precoç, immersiu, accessible, personalitzat i recolzat per recursos per a educadors i famílies, pot tenir un impacte positiu en la vida dels nens i en la societat en general.

Més detalls

Resum del procés

El projecte neix a partir d’observar que ens envolta; cotxes, edificis, muntanyes, rius, persones etc. Analitzem cada element, a partir d’ecosistemes i allò que els afecta com per exemple; la contaminació. Finalment, parlem de la relació entre les persones. Parlem de la xarxa que tenim, com ens comuniquem, com ens expressem i com sentim. A partir d’aquí comencem a parlar de Salut; física i mental. Els alumnes comencen a rumiar què els fa sentir bé i en quins moments realitzen aquestes activitats. Proposen persones a qui podrien entrevistar relacionades amb activitats que els fan sentir bé; pintar, ballar, cantar, fer esport, meditar, llegir, anar a l'escola… A partir de les respostes dels entrevistats elaborem l’escenari amb els punts que ens proposen, els objectes i les recomanacions. Cada equip cooperatiu elabora dos punts del mapa, i a partir d’aquí realitzem les activitats.

Impacte de la proposta

Els alumnes van començar a parlar sobre ells mateixos; qui són i com són. Això, els va portar a fer una reflexió personal molt introspectiva. Van portar a terme diferents activitats de cohesió de grup, posteriorment, van involucrar a les seves famílies, demanant quines activitats els feien sentir bé. Els alumnes van debatre com les paraules els poden ferir, com per exemple, les etiquetes socials. Gràcies a una enquesta van poder conèixer l'opinió de la resta de companys d’escola sobre les etiquetes socials. A partir d’aquí, van penjar cartells per conscienciar sobre la importància de la salut mental a l’escola. Una de les activitats que van aprofundir va ser la dansa, després de tractar temes de cohesió d’aula van crear una representació. Ells i elles expressen amb el propi cos amb l’objectiu de mostrar la importància de com la dansa ens pot fer sentir bé física i mentalment, però també la importància de formar part d’un grup. Finalment, i no menys important, fan públic l’escenari perquè tant alumnes, com famílies o qualsevol ciutadà en puguin fer un ús.

Altres observacions

Aquest escenari s’ha pogut elaborar gràcies a la col·laboració de totes les persones que apareixen als punts geolocalitzats. També, ens agradaria comentar que en un dels punts, apareix una cançó que per a nosaltres és especial i el grup Pullover, ens ha donat permís per poder-la utilitzar. Aquest escenari, com s’ha comentat anteriorment, forma part d’una situació d’aprenentatge que no només s’emmarca en l’àrea de medi sinó que es tracta a diferents matèries.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.