mSchools Awards 2025

Cloret TV

Autor: Josep Manel Albiac Machin

Contacte: jalbiac@xtec.cat

Nom escola: Escola Enric Grau Fontseré

Codi Centre: 43001127

Adreça de l'escola: Carrer Salvador Espriu, 2 - Flix

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/ceipflix/

Share
Eix Principal
Educació mediàtica
Recurs Digital Principal
Produccions audiovisuals
Eix secundari
Art i creativitat per la cohesió, integració i transformació Ciutadania democràtica i consciència global Llengua, cultura i diversitat
Curs i etapa educativa
4t de Primària
Recurs Digital secundari
Aplicacions per a dispositius mòbils
Número de sessions
6 sessions per programa de TV
Àrea / matèria / àmbit
Àmbit digital, lingüístic, artístic.
Número d’alumnat
14 alumnes de 4t, 5è i 6è barrejats per cada programa
Metodologies
Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Ambients o racons

Breu descripció

L'Ambient d'Aprenentatge Cloret TV està dedicat al periodisme digital. Cada setmana es realitzen 3 sessions on l'alumnat haurà d'escollir els rols necessaris pel desenvolupament de la planificació, edició i publicació d'un programa de TV (Cap de redacció, Ajudant/a de redacció, Tècnic/a 1, Tècnic/a 2 i Tècnic/a de so i imatge). També es consensuen les diferents seccions: Introducció Cloret TV, Habitem, Soc de Flix, Moments a l’escola, Parlem amb i Et recomano. En grups internivells, l'alumnat va redactant el guió del programa, els continguts de cada secció que volen enregistrar amb els iPads, preparació de llum i so, edició mitjançant el programa iMovie i la preparació i pujada al canal de Youtube de l'Escola. Les notícies i propostes de cada secció parteixen de la seva realitat propera, els seus interessos i es destaquen les propostes i activitats de la comunitat educativa. El treball de l'alumnat és autònom i el paper del docent és la supervisió i dinamització dels petits grups.

Singularitat i innovació

Actualment tenim un complex entorn informatiu amb abús de pantalles, xarxes socials i desinformació que la societat no s'esforça per millorar-lo. A partir de l'educació mediàtica integrada a la nostra Estratègia Digital de Centre volem facilitar a l'alumnat l'esperit crític indispensable per distingir les fonts, canals, credibilitat, reconèixer els beneficis del periodisme de rigor i aconseguir ser consumidors responsables dels mitjans i les tecnologies. A més destaquem el valor afegit d'aquest ambient d'aprenentatge al fet de ser una activitat de naturalesa social i inclusiva on es posibilita la creació de productes cooperatius d'alumnat de tot tipus: incloent específicament als nouvinguts o amb necessitats educatives específiques. L'educació i alfabetització mediàtica a partir d'un programa propi adreçat a tota la comunitat educativa, fomentant l'aprenentatge de les llengües i el llenguatge audiovisual pretèn impulsar bons hàbits, responsables i competents digitalment.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

L’equip docent de la Comunitat de Grans ha observat una millora en diferents àmbits. Per una banda l’alumnat ha millorat notablement la fluïdesa en expressió oral i la seguretat a l’hora d’exposar idees, presentar informació o tasques que estan realitzant. També ha millorat l’expressió escrita, ja que amb el programa de TV i el seu guió escrit es poden treballar diferents tipologies textuals, com són les receptes, entrevistes, descripcions, resums literaris, poemes, anuncis, entre altres. A més treballem la memòria a curt termini, el llenguatge audiovisual i periodístic i el sentit crític amb les fonts d’informació. Tot aquest treball que s’avalua i es comparteix amb les famílies als butlletins d’avaluació trimestrals qualitatius s’afegeix l’esforç i la motivació que l’alumnat demostra en aquest Ambient d’Aprenentatge, més en l’era on les xarxes socials esdevenen una influència molt destacada de la societat actual. Gràcies a aquesta motivació de l’alumnat permet que l’equip docent inclogui sessions per treballar el tractament digital de la informació, mesures preventives en l’ús de les tecnologies digitals, identitat digital, seguretat i protecció de dades. Treballant aquestes competències amb l’alumnat de forma globalitzada i amb la motivació demostrada, l’escola aconsegueix una producció audiovisual on l’alumnat és el protagonista i l’ajuda a complir els objectius del currículum dinamitzant uns espais i temps on col·laboren totes les altres classes de l’escola.

Breu descripció de la proposta educativa

Amb el treball realitzat al Cloret TV l’alumnat fa ús de tauletes digitals (iPad) on realitzen les gravacions de les diferents seccions del programa i la primera edició (iMovie) per tal d’incloure les imatges de fons gràcies al chroma. Utilitza també micròfons amb cable, micròfons inalàmbrics, focus de llum orientables, trípodes i auriculars personals de cada alumne. Un cop cada grup ha acabat d’editar la seva intervenció amb l’iPad, ho envien via Airdrop a un ordinador de sobretaula iMac on amb el programari iMovie es compilen totes les seccions, s’ajusten els àudios dels diferents clips per homogeneïtzar-los i es realitzen els últims retocs abans de renderitza l’arxiu mp4 que es penjarà al Canal de Youtube del centre. A més utilitzen també l’aula i la franja horària per produir un programa de ràdio escolar trimestral on es fa ús d’una taula de so amb micròfons i connectats a un ordinador, en col·laboració amb la ràdio local: Ràdio Flix, on visitem les seves instal·lacions.

Altres observacions

Des de la nostra escola destaquem molt positivament l’organització de les franges globalitzades com els ambients d’aprenentatge perquè d’aquesta manera observem una millora en els resultats i motivacions de l'alumnat. Ens permet treballar les diferents àrees de la competència digital de forma transversal: Alfabetització en informació i dades, Comunicació i col·laboració, Creació de continguts digitals, Seguretat i Resolució de problemes, en uns espais i temps on l'alumnat és el protagonista.