mSchools Awards 2024

Caixa de contes

Autor: Noemí Montull Segarra i Núria Pastó Llobera

Contacte: c5001606@xtec.cat

Nom escola: Escola Minyons d'Urgell

Adreça de l'escola: Crta. Palau, s/n - Fondarella

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/escminyonsdurgell/

Share
Edat dels alumnes
10 - 12
Eix principal
Llengua, cultura i diversitat
Àrea / matèria / àmbit
Llengua catalana, STEAM, emprenedoria, aprendre a aprendre.
nº de sessions de 1 hora
10 sessions
Recurs digital
Plaques programables: Micro:Bit, Ed1 o Arduino
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP)

Breu descripció

Aquesta situació d'aprenentatge parteix d’una necessitat de l’alumnat d’Ed. Infantil de l’escola, on demanen a l’alumnat de Cicle Superior que voldrien tenir a l’aula un “racó que expliqui contes”. A partir d’aquest repte i a través de la metodologia de treball cooperatiu, fem una pluja d’idees per tal de resoldre aquest repte. Així doncs, mitjançant els coneixements STEAM, robòtica, disseny 3D, IA, llengües, gravació i edició de sons; i treballant diferents competències com la digital i tecnològica, la lingüística, la ciutadana, la d’aprendre a aprendre i la competència emprenedora l'alumnat de Cicle Superior decideix construir una caixa de contes amb una placa micro:bit.

Singularitat i innovació

Amb aquesta situació d'aprenentatge es vol resoldre un problema real i proper de la nostra escola fent que l'alumnat sigui creador de materials educatius a través de les eines digitals: gravació i edició d'àudio, programació de plaques micro:bit, utilització d'intel·ligència artificial i disseny i impressió 3D. És una situació d'aprenentatge transversal on les STEAM hi són protagonistes juntament amb les llengües en són les protagonistes, per la qual cosa fa que sigui una proposta innovadora.

Més detalls

Resum del procés

Dins el repte que han proposat Infantil, l'alumnat de Cicle Superior fa una pluja d'idees per resoldre el problema, així doncs decideixen fer una caixa de contes relacionats amb els ODS, els escriuen, els graven i editen els enregistraments. Seguidament, a través de la placa micro:bit, i mitjançant la càmera IA fan la programació perquè pugui reconèixer la imatge de cada conte i el reprodueixi. Finalment, per tal de protegir la placa micro:bit dissenyen una caixa amb “Tinkercad” ser impresa amb la impressora 3D, per més seguretat per l’alumnat d’Educació Infantil. El resultat final ha estat una caixa de contes elaborada amb la impressora 3D que conté la placa micro:bit, expansió Nezha, reproductor MP3, càmera d'IA; i dins la programació contes relacionats amb els ODS. Així s'ha pogut fer el racó que explica contes a l'aula d'Educació Infantil perquè l'alumnat ho pugui gaudir de forma autònoma, els quals han estat molt satisfets de la feina feta de l’alumnat de Cicle Superior.

Impacte de la proposta

Aquesta situació d'aprenentatge ha partit d'un repte real en el que s'han vist implicats els alumnes més petits i els més grans de l'escola. L'alumnat d'Ed. Infantil han estat generadors del repte i han transformat un dels seus racons gràcies a l'ajuda de l'alumnat de Cicle Superior, que han creat un material didàctic desitjat i enriquidor. Per l'alumnat de Cicle Superior ha suposat un gran aprenentatge, ja que han inventat des de zero aquest material, aprenent a buscar idees, cercar informació, crear, provar, programar, comprovar... treballant de manera motivadora, cooperativa i transversal. En definitiva, han posat en pràctica tots els coneixements adquirits en el seu cicle d'aprenentatge de l'etapa de Primària de les diferents àrees curriculars com les llengües, la competència digital i tecnològica, les STEAM i les altres competències transversals amb un impacte molt positiu per l'escola i per tota la comunitat educativa.

Altres observacions

Aquesta proposta ha estat valorada i coavaluada entre iguals de forma molt positiva i a la vegada ha sorgit una altra proposta d'ampliació del repertori de contes amb contes tradicionals per no perdre la cultura tradicional catalana. Així doncs, seguirem treballant per ampliar el nostre repertori de contes per ser escoltats.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.