mSchools Awards 2024

Al mal temps, bon STEAM! Prototip per protegir la vinya.

Autor: Marc Gudel Téllez, Bárbara Muñoz Lecina.

Contacte: mgudel@xtec.cat

Nom escola: Escola Palma de Mallorca

Adreça de l'escola: Pg. de la Ciutat de Mallorca, 31 - Barcelona

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/escpalmademallorca/

Share
Edat dels alumnes
10 - 12
Eix principal
Ciutadania democràtica i consciència global
Àrea / matèria / àmbit
Coneixement del Medi Natural i Social. Matemàtiques. Educació artística.
nº de sessions de 1 hora
15
Recurs digital
Robòtica i programació
Metodologies
Design Thinking

Breu descripció

Aquest projecte, desenvolupat per alumnes de 6è de primària, es basa en la creació d’un prototip de robot que protegeix les vinyes de raïm quan cau calamarsa. Utilitzant els robots Zum kit Jr, impressió 3D i amb materials reciclats, construïm un prototip d'un tendal gegant, controlat per un sensor que el desplega en cas de detectar calamarsa. Aquest tendal ha de ser impermeable, ple de forats per deixar passar la pluja, però no pas la calamarsa que és la causant de les destrosses als camps. Els tendals estan plegats, deixant passar els rajos del Sol i la pluja fina. Quan el sensor, situat a la part més alta de la construcció detecta calamarsa, envia l'ordre de desplegar ambdós tendals, cobrint el cultiu. Aquests tendals deixaran passar l'aigua per regar el camp, però no pas el glaç. A dalt de la construcció hi ha un llum intermitent per evitar que durant la nit, els ocells xoquin contra ella, com una balisa. L'aigua i el glaç es recullen en unes canalitzacions per reutilitzar-la.

Singularitat i innovació

Els alumnes s’introdueixen a la programació i la robòtica amb els Kit Zum Junior de BQ i en el disseny i impressió en 3D amb Tinkercad, explorant els conceptes bàsics de la programació i la seva importància. Aquest projecte es realitza per fomentar la resolució de problemes i reptes de manera cooperativa i interdisciplinària, utilitzant el pensament de disseny i el pensament computacional. És important perquè permet als alumnes aplicar coneixements de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques per comprendre i abordar la problemàtica del canvi climàtic i la protecció del medi ambient. A través d'aquesta tasca, l'alumnat analitza el valor del patrimoni natural, proposa mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, i utilitza materials reciclats de manera creativa i responsable. D'aquesta manera, es fomenta la consciència ambiental, l'assoliment dels ODS i la capacitat d'innovació. A més a més, aquest prototip no existeix, és una innovació en tota regla.

Més detalls

Resum del procés

El projecte neix a partir d'una sortida a Sant Sadurní d'Anoia a fer la verema i a visitar unes caves. Allà ens comenten que el preu del raïm és molt elevat i ens conviden a investigar per què. A l'aula, indaguem i trobem diverses notícies sobre el canvi climàtic, i que una de les causes són les tempestes de calamarsa que destrossen els cultius. Aprenem a relacionar-ho amb els ODS, el 2 (fam zero) i el 13 (Acció pel clima). Arran una pluja d'idees, decidim construir un prototip d'un robot que protegeixi els cultius. Dividim el treball en grups i cadascú té una funció. Uns programen, altres dissenyen i imprimeixen en 3D, uns prenen mides i fan els càlculs de l'estructura i de la llargada del tendal, i un altre últim grup es dedica a la part artística, a construir els elements decoratius, el camp, les canalitzacions, els ceps i els tendals, pintant, enganxant i, fins i tot, cosint. També aprenen quan mesura un cep, la distància entre aquests o com es mesura un camp. Finalment, s'exposa.

Impacte de la proposta

Aquesta experiència és un treball col·laboratiu, s'estableixen diferents rols a l'hora de treballar. Cada grup té un de diferent segons les seves aptituds, així doncs es reparteixen la feina equitativament i, tothom participa. A més a més, en el projecte, paral·lelament participen altres agents de la comunitat educativa, ja que sorgeix d'un repte que proposen uns talleristes d'un camp d'aprenentatge on s'aprèn a fer la verema, recollint el raïm i trepitjant-lo per convertir-lo en most. També, altres mestres del centre participen en aportar coneixements relacionats amb el projecte, com és el tema de l'estudi de la classificació de la població segons els diferents sectors econòmics, el primari, el secundari i el terciari. Involucrem també a les famílies, ja que aquest projecte s'exposa per a aquestes, així com per la resta de companys i companyes de l'escola. Tot el procés demostra el compromís dels nostres alumnes amb un futur més sostenible.

Altres observacions

L'experiència està publicada sota llicència Creative Commons by NC 4.0 al repositori Stemarium, com a Recurs Educatiu Obert, perquè tothom la pugui fer seva.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.