mSchools Awards 2025

Fish revolution: Una reflexió submarina

Autor: Emilio José Pérez Soriano i Alberto Pérez Martínez (som dos docents)

Contacte: epere255@xtec.cat

Nom escola: Institut Salvador Sunyer i Aimeric

Codi Centre: 17008407

Adreça de l'escola: Carrer de Miquel Martí i Pol, s/n - Salt (Girona)

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/inssalvadorsunyer/

Share
Eix Principal
Ciutadania i consciència global
Recurs Digital Principal
Scratch
Eix secundari
Benestar emocional i social
Curs i etapa educativa
1r d’ESO
Número de sessions
36
Àrea / matèria / àmbit
Tecnologia i Digitalització. Educació Plàstica, Visual i Audiovisual. Ciències Socials. : Geografia i Història. Llengua Catalana i Literatura. Llengua Estrangera (Anglès). Llengua Castellana i Literatura.
Número d’alumnat
En el projecte han participat 80 alumnes, però al concurs es presenten 3
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

L’alumnat rep la visita de dos investigadors, que estan fent un estudi sobre com aprenen els adolescents amb la tecnologia. Les proposen crear una història amb Scratch i presentar-la davant d’altres investigadors a la UdG. L’alumnat tria la temàtica de la història, escollint un ODS, relacionat amb un dels eixos del concurs. Li dona forma, creant personatges, diàlegs, fins a tenir la història escrita. A continuació converteix les paraules en imatges amb el storyboard. En Scratch, elabora la història, amb personatges creats i dibuixats de manera real i virtual. I per últim, exposa el seu procés d’aprenentatge.

Singularitat i innovació

Les característiques aportades són: - Conèixer els ODS i treballar una història a partir d’un d’ells. - Reflexionar, conscienciar i divulgar la informació de l’ODS treballat. - Treballar les propietats textuals (adequació, coherència i cohesió). - Conèixer i treballar un subgènere novel·lístic. - Conèixer l’estructura i ordre de la informació d’un relat. - Preparar la caracterització dels personatges d’un relat (descripcions, paisatges, etc.) - Treballar l’expressió oral i escrita en castellà, català i anglès. - Aprendre i planificar un relat de manera visual (Storyboard). - Practicar les tècniques de disseny i programació amb Scratch. - Exposar de manera oral el treball fet amb el suport d’una presentació. Tot dins d'un projecte multidisciplinari desenvolupat a l'aula.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte ha estat portat a terme per l’alumnat de 1r d’ESO, en concret per una totalitat de 80 alumnes repartits en quatre classes. Aquests han treballat col·laborativament i cooperativament en grups de 3 alumnes. Gràcies a aquest projecte multidisciplinari, els alumnes han experimentat com qualsevol activitat en la vida, no és estanca, sinó, que està relacionada amb molts aspectes del coneixement. Així doncs, l’aprenentatge en aquest projecte es connecta amb la resolució de problemes del món real (autenticitat). La pregunta essencial condueix a mobilitzar els sabers de forma integrada (enfocament globalitzat). L’aprenentatge sorgeix de la vivència col·lectiva de cooperar per a aprendre (col·laboració). L’alumnat aprèn a treballar de forma independent, assumint responsabilitats (implicació). La reflexió, la metacognició i la retroalimentació estan presents al llarg de tot el procés (autoregulació). Actuar pel bé de la comunitat implica desenvolupar un procés de creació genuí (creativitat).

Breu descripció de la proposta educativa

El nostre projecte d’Escola de Narradors Digitals s’ha portat a terme a l’Institut d'Educació Secundària Obligatòria Salvador Sunyer i Aimeric de Salt, centre situat a la comarca del Gironès. És un centre catalogat com a molt alta complexitat pel Departament d’Educació. S'ha fet en col·laboració amb el grup d'investigació multidisciplinari, UdigitalEdu, de la Universitat de Girona, dedicat a la investigació de l'aprenentatge dels infants entre 6 i 16 anys, mitjançant les noves tecnologies. El projecte comença quan l’alumnat rep a l’aula la visita de dos investigadors de la UdG, que estan fent un estudi sobre com aprenen els adolescents amb la tecnologia. Aquests professionals proposen a l’alumnat crear una història amb el programa Scratch. Per altra banda, els demanen que un cop acabada la història hauran de presentar-la davant d’altres companys investigadors a la UdG. Els quals visualitzaran les evidències del seu treball i els ho valoraran.

Altres observacions

He gaudit de la visita a la UdG, m’ha impressionat molt poder contar la nostra història a professors i alumnes de la Universitat de Girona (Una alumna). El procés d’aprenentatge dels alumnes ha sigut molt interessant, com han evolucionat en el seu treball en grup i com explicat durant les seves presentacions (Un projectista). Em sembla molt inspirador veure l’evolució dels alumnes, com han superat les seves dificultats, i la naturalitat amb la qual ens ho han explicat. (Una investigadora).