mSchools Awards 2025

I si ho expliquem amb un Mapping? Mentides zero

Autor: Elisabet Avellí Saballs / Laura Erviti Armendariz / Gemma Casteys

Contacte: elisabetavelli@pratsdelacarrera.org

Nom escola: Vedruna Prats de la Carrera Palafrugell

Codi Centre: 17002508

Adreça de l'escola: C/ Anselm Clavé, 33 - Palafrugell

Pàgina web: http://www.pratsdelacarrera.org/

Share
Eix Principal
Educació mediàtica
Recurs Digital Principal
Scratch
Eix secundari
Ciutadania democràtica i consciència global
Curs i etapa educativa
1r d’ESO
Recurs Digital secundari
Produccions Audiovisuals
Número de sessions
110
Àrea / matèria / àmbit
Ciències Socials / Tecnologia / LLengües / Programació i robòtica / art
Número d’alumnat
58
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP)

Breu descripció

El punt de partida és la necessitat de conscienciar l’alumnat i la comunitat educativa de formar-se en Educació Mediàtica per tal de combatre l’allau de desinformació a la que estem exposats. Per fer-ho es proposa que el producte final sigui la ideació, creació i projecció d’un mapping a una plaça pública de Palafrugell. A partir d’aquí es comença tot un procés de treball que d’una banda inclou informació sobre tot el que afecta la desinformació avui i de l’altra posa els alumnes a practicar destreses en l’àmbit digital (creació de podcasts, programació en 3D, programació en Scratch pel mapping…) . Per a l’elaboració i posada en escena del producte final els alumnes treballen en equips de manera cooperativa i es distribueixen rols per tal de garantir que l’acte públic esdevingui un èxit. La projeccció pública està planificada pel 6 de maig de 2025, dies després que la convocatòria es tanqui.

Singularitat i innovació

Destaquem la innovació en l’enfocament pedagògic i en la integració de tecnologia i col·laboració externa. Recalquem l’ús d’eines digitals com Scratch i TinkerCAD per treballar conceptes de la desinformació, com deepfakes i cheapfakes, oferint una experiència pràctica més enllà de la teoria. Aquestes activitats permeten entendre millor com es crea i difon la desinformació. Un altre aspecte innovador és la col·laboració amb agents externs, que aporta una visió real del món professional de la comunicació. La presència d’un periodista, un director de ràdio i l’alcaldessa dona als estudiants una perspectiva directa sobre la veracitat en els mitjans i la responsabilitat social en l’era digital. La creació d’un mapping audiovisual projectat en espai públic afegeix una dimensió comunitària al projecte. Això permet mostrar l’aprenentatge de forma espectacular i fer arribar el debat sobre la desinformació a un públic més ampli.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte ha tingut un impacte significatiu tant en l’alumnat com en l’entorn educatiu i comunitari. Una de les claus d’aquest èxit ha estat la implicació activa de diversos agents de la comunitat educativa, que han enriquit el procés d’aprenentatge i han contribuït a ampliar les oportunitats educatives més enllà de l’aula. Han col.laborat diferents professionals, com un periodista de TV3, el director de Ràdio Palafrugell, l’àrea de Grans Esdeveniments de l’Ajuntament de Palafrugell i l’alcaldessa del municipi. La seva participació ha aportat una visió real i actual del món de la comunicació i l’organització d’esdeveniments, fent que l’alumnat pogués connectar els continguts treballats amb la realitat del seu entorn. El projecte ha contribuït a millorar les seves competències comunicatives, digitals i de treball en equip. Han guanyat seguretat, han desenvolupat el pensament crític i creatiu, i han viscut el procés d’aprenentatge d’una manera més significativa i contextualitzada.

Breu descripció de la proposta educativa

La proposta educativa parteix de la necessitat de treballar l’Educació Mediàtica per combatre la desinformació des de l’aula i amb impacte a la comunitat. Mitjançant la metodologia ABP, l’alumnat de 1r d’ESO ha ideat i desenvolupat un mapping audiovisual projectat en una plaça pública, combinant la recerca sobre fake news, deepfakes o teories de la conspiració amb la creació de continguts digitals com podcasts, programació en Scratch i disseny 3D amb TinkerCAD. El treball cooperatiu per rols ha afavorit una nova organització de l’aula, potenciant l’autonomia i la corresponsabilitat. La proposta ha incorporat la col·laboració d’agents externs com un periodista de TV3, el director de Ràdio Palafrugell i l’alcaldessa, que han aportat una visió professional i han reforçat la connexió entre escola i entorn. El projecte ha tingut un fort impacte al centre, millorant competències clau i convertint l’aprenentatge en una experiència pública, significativa i transformadora.

Altres observacions

1. L’espectacle final en el que es mostra el mapping a tota la població de Palafrugell es projecta el dia 6 de maig a les 22h del vespre. en el moment de tancar-se la convocatòria no podem adjuntar evidències d’aquest. 2. En el sites del projecte es troben els podcasts i tots els altres subproductes generats. 3. Donat que la projecció final és posterior al tancament de la convocatòria, en l’apartat on posa “altres enllaços” hem posat un prototip enregistrat del que serà el videomapping final.