mSchools Awards 2025

GAIA

Autor: Marina Santos Giménez

Contacte: santosm@escola-arrels.cat

Nom escola: Escola Arrels

Codi Centre: 08007303

Adreça de l'escola: C/ Cardenal Tedeschini 76-80 - Barcelona

Pàgina web: https://escola-arrels.cat/

Share
Eix Principal
Benestar emocional i social
Recurs Digital Principal
Aplicacions per a dispositius mòbils
Eix secundari
Llengua, cultura i diversitat
Curs i etapa educativa
4t d’ESO
Número de sessions
60
Àrea / matèria / àmbit
Digitalització
Número d’alumnat
4
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Design Thinking Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

Després de mesos de treball apassionat, l’Emma, la Maria, el Pol i la Luana han creat GAIA, una aplicació innovadora per millorar la qualitat de vida de les persones grans i fomentar la connexió entre generacions. Els alumnes han implicat els seus avis i àvies en el projecte, compartint necessitats i vivències. Fins i tot han participat en l'anunci publicitari de l’aplicació! GAIA ofereix rutes per la natura i festes populars de Catalunya, afavorint vincles intergeneracionals. Aquesta aplicació no només ajuda els joves a reduir l’estrès i l’addicció al mòbil, sinó que crea espais per compartir moments únics amb les persones grans. Amb il·lusió, han desenvolupat una solució tecnològica que demostra com la innovació pot transformar la societat i generar un impacte positiu i real, fomentant el benestar col·lectiu.

Singularitat i innovació

Aquesta proposta té un gran valor afegit perquè busca que les persones grans se sentin més acompanyades i connectades amb els joves, creant espais de convivència intergeneracional. L’aplicació és intuïtiva i fàcil d’utilitzar, pensada perquè tothom, independentment de l’edat, pugui gaudir d’activitats grupals amb l’acompanyament de joves voluntaris. El projecte és rellevant perquè resol una necessitat real de la societat, i a més, els alumnes han seguit tot el procés com si fos una empresa real: han identificat el problema, ideat una solució, creat el prototip i dissenyat estratègies per donar a conèixer l’aplicació. Han treballat de manera col·laborativa, han sigut creatius i han après a programar una aplicació útil i amb impacte social.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte tindrà un impacte positiu tant en la gent gran com en els joves. L’aplicació afavoreix la relació entre generacions, trenca la soledat de moltes persones grans i les anima a sortir, fer activitats i compartir moments amb joves voluntaris. Alhora, els joves aprenen a escoltar i valorar la gent gran, fomentant l’empatia i el compromís social.

Breu descripció de la proposta educativa

El treball a l’aula ha consistit en la creació d’una aplicació mòbil per connectar persones grans i joves a través d’activitats a l’aire lliure. S'ha seguit una metodologia d'Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) i Design Thinking, que ha permès als alumnes identificar un problema social (la solitud de la gent gran) i dissenyar una solució tecnològica mitjançant un procés creatiu i iteratiu. Aquest procés inclou les fases d’empatia, definició del problema, ideació, prototipatge i testatge. Els alumnes han programat l’aplicació amb App Inventor, utilitzant blocs de codi visual i adquirint coneixements pràctics en tecnologia. L’organització a l’aula ha estat flexible i cooperativa, amb treball en equips multidisciplinaris. A més, s'ha comptat amb el suport d'una mentora externa, que ha orientat en el desenvolupament del prototip i la programació. El projecte ha tingut un impacte positiu al centre, promovent la creativitat, el pensament crític i la resolució de problemes socials reals.

Altres observacions

El projecte ha comptat amb la participació activa dels avis i àvies de l’alumnat, que han col·laborat en enquestes i en l'anunci publicitari. Ha despertat molt interès al centre i ha reforçat el vincle amb les famílies. També ha permès desenvolupar competències digitals i socials, i obre la porta a possibles col·laboracions amb entitats que treballen amb gent gran.