mSchools Awards 2025

‘El Despatx’ un Pòdcast de Vedruna Navàs que farà que vulguis tornar a estudiar.

Autor: Marc Sibila

Contacte: marcsibila@vedrunanavas.cat

Nom escola: Vedruna EDN Navàs

Codi Centre: 08022276

Adreça de l'escola: Carrer Vicenç Vidal i Casacuberta 2 - Navàs

Pàgina web: https://vedrunanavas.cat/

Share
Eix Principal
Ciutadania i consciència global
Recurs Digital Principal
Produccions audiovisuals
Eix secundari
Llengua, cultura i diversitat
Curs i etapa educativa
2n d’ESO
Recurs Digital secundari
Intel·ligència artificial
Número de sessions
32
Àrea / matèria / àmbit
Tecnologia i Música
Número d’alumnat
58
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Gamificació / Ludificació Simulació Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes Aprenentatge per descobriment

Breu descripció

L’alumnat de 2n d’ESO ha creat una sala de vídeo-pòdcast des de zero integrant els aprenentatges de tecnologia i música. A través de metodologies com l’ABP, la simulació i l’aprenentatge col·laboratiu, han dissenyat l’espai, instal·lat l’equipament i generat continguts propis. Han produït entrevistes, relats i càpsules educatives, utilitzant eines audiovisuals i IA per guiar la creació de guions i formats. El projecte afavoreix el pensament crític, la comunicació efectiva i el treball en equip, tot promovent una ciutadania activa i conscient. Dona resposta a l’eix de ciutadania i consciència global, ja que tracta temes d’interès social des de la veu de l’alumnat i fomenta la reflexió sobre el món que els envolta mitjançant la creació de continguts digitals amb sentit i intenció.

Singularitat i innovació

La proposta destaca per la creació real i funcional d’una sala de vídeo-pòdcast dins del centre, liderada per l’alumnat de 2n d’ESO i integrada curricularment des de les matèries de tecnologia i música. El projecte combina producció audiovisual, edició de so i vídeo, i ús de la intel·ligència artificial com a suport per a la generació de guions i continguts. Aquesta transversalitat i aprofitament d’un espai buit del centre aporten valor afegit tant en l'àmbit pedagògic com estructural. L’alumnat ha estat protagonista en tot el procés, assumint rols tècnics i creatius reals, en un entorn d’aprenentatge basat en projectes, simulació i col·laboració. El producte final és escalable, sostenible i amb impacte directe en la comunitat educativa, ja que genera continguts amb valor social i comunicatiu.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte tindrà un impacte directe en la comunitat educativa i més enllà. Els continguts creats per l’alumnat es difondran a través de les xarxes socials del centre, YouTube i Spotify, donant visibilitat a les seves veus, reflexions i inquietuds. Aquesta exposició real potencia la motivació, la responsabilitat i la consciència del valor del qual es comunica. A escala interna, el projecte impulsa l’ús pedagògic de la tecnologia i promou la col·laboració entre matèries. A més, el fet de disposar d’una sala audiovisual oberta a altres cursos i iniciatives assegura la continuïtat i l’escalabilitat del projecte, fent que l’impacte sigui sostingut en el temps i creixi amb noves propostes i participants.

Breu descripció de la proposta educativa

El projecte s’ha desenvolupat des de les matèries de tecnologia i música, transformant un espai buit del centre en una sala de vídeo-pòdcast. Amb metodologies com l’ABP, la simulació i l’aprenentatge col·laboratiu, l’alumnat ha liderat tot el procés: disseny tècnic, muntatge i creació de continguts. S’han preparat capítols sobre entrevistes, el concurs Sambori, Erasmus+ i altres projectes escolars. S’ha fet ús de la intel·ligència artificial com a eina de suport en la generació de guions i estructuració dels pòdcasts. El projecte ha transformat l’organització de l’aula en un entorn actiu i productiu, amb un impacte real al centre i projecció cap a l’exterior gràcies a la difusió dels continguts a través de les xarxes socials, YouTube i Spotify.

Altres observacions

Hem constatat que en l'àmbit de tecnologia no només cal treballar la robòtica, sinó que aquest espai també permet desenvolupar altres competències tecnològiques i comunicatives, com la creació de continguts audiovisuals i l'ús d'eines digitals. A més, aprendre a comunicar-se de manera efectiva, utilitzant eines professionals en lloc de mòbils, enriqueix l'experiència educativa. Treballar el directe hem vist que és un aprenentatge molt vivencial i de gran creixement per l'alumnat.