mSchools Awards 2025

Codi per al canvi: programa el futur

Autor: Inma Balcells Camps

Contacte: ibalcells@la-vall.org

Nom escola: LA VALL

Codi Centre: 08024731

Adreça de l'escola: Carretera de Sabadell a Bellaterra km 4.6 - Sabadell

Pàgina web: https://lavall.institucio.org/ca/

Share
Eix Principal
Ciutadania i consciència global
Recurs Digital Principal
Aplicacions per a dispositius mòbils
Eix secundari
Benestar emocional i social
Curs i etapa educativa
1r de Batxillerat
Recurs Digital secundari
Produccions Audiovisuals
Número de sessions
50
Àrea / matèria / àmbit
Programació
Número d’alumnat
10
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Aprenentatge basat en problemes (ABP) Design Thinking Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

Després d’una pluja d’idees i una investigació inicial sobre problemàtiques socials, l’alumnat va escollir el voluntariat com a repte. Van fer enquestes, van entrevistar la fundadora d’una ONG i algunes alumnes van fer voluntariat per conèixer la realitat de primera mà. Van crear una base de dades amb opcions de voluntariat i van analitzar apps existents per detectar bones pràctiques. A partir d’això, van definir funcionalitats útils, van dissenyar pantalles, logotip i estètica, i van programar l’app amb Thunkable. El projecte dona resposta a l’eix de ciutadania i consciència global, ja que promou la participació activa i solidària, l’empatia i la implicació de l’alumnat en accions que contribueixen a una societat més justa i compromesa.

Singularitat i innovació

Aquesta proposta educativa vol despertar inquietuds: que els alumnes aprenguin a observar el seu entorn, a ser empàtics i a plantejar-se com poden ajudar els més vulnerables, utilitzant la tecnologia com a eina per millorar el món. Amb aquest projecte han investigat organitzacions que treballen per als altres, s’han posat a la pell dels usuaris i han fet servir eines de disseny, formularis d’enquesta, bases de dades, fulls de càlcul i eines digitals de programació. També han dissenyat un pla de negoci per fer viable la seva idea i han reflexionat sobre com donar-hi continuïtat més enllà de l’aula. L’app que han creat és un win-win: anima els joves a fer voluntariat i facilita l’ajuda a qui més ho necessita. Permet trobar opcions de voluntariat adaptades a cada perfil, llegir comentaris i valoracions, rebre crides de les entitats i connectar amb altres joves amb les mateixes inquietuds i ganes de transformar el món.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

Aquest projecte té un impacte clar tant en els alumnes com en el seu entorn. Per una banda, ells han après que poden fer alguna cosa útil per millorar el món, que la tecnologia no és només per jugar, sinó també per ajudar. Han desenvolupat empatia, esperit crític i ganes de fer alguna cosa pels altres. Per l’altra, l’app que han creat pot ajudar molts joves que volen fer voluntariat però no saben per on començar. És fàcil d’usar, propera i connecta persones amb ganes d’implicar-se. El fet d’incloure referències d’altres voluntaris i un xat per compartir experiències pot animar encara més gent a fer el pas, trencant pors i dubtes. Es podrà fer servir a escoles, instituts i compartir amb entitats socials. Han dissenyat un web per donar visibilitat al seu producte, a més de crear un vídeo promocional per explicar-lo. És un projecte complet que recull tot el procés tecnològic, la difusió i valoració de la viabilitat del producte.

Breu descripció de la proposta educativa

El projecte s’ha desenvolupat mitjançant metodologies actives com l’aprenentatge per projectes (ABP), en basat en problemes, design thinking, treball cooperatiu i pensament crític. Els alumnes han escollit un repte real amb el qual es poguessin identificar i han estat protagonistes del seu procés: han investigat, pres decisions, dissenyat i programat l’app amb autonomia. El docent ha actuat com a guia, orientant i estimulant la reflexió. L’aula s’ha organitzat de manera flexible, amb equips i rols definits. La col·laboració amb una ONG ha donat valor real al projecte i l’ha connectat amb el món extern. En aquest cas, amb Kalipay Negrense Foundation, que treballa amb infants del carrer a Filipines, i amb qui l’escola ja havia col·laborat. Aquest vincle ha ajudat els alumnes a entendre millor la realitat social i a donar sentit al que fan. És difícil valorar l’impacte al centre, però molts alumnes s’han implicat responent l’enquesta i mostrant interès pel tema.

Altres observacions

En l’equip, tots han participat activament en les fases del projecte. Cada alumne ha programat una part, ha dissenyat pantalles, ha investigat i ha aportat idees. Han hagut d’organitzar-se i coordinar-se molt bé per tirar endavant la feina, repartint-se responsabilitats amb “experts” en cada àrea que ajudaven a guiar els altres i assegurar que tot seguís una línia coherent. No ha estat un camí fàcil: hi ha hagut moments de desànim, però els han superat gràcies al suport mutu i treball en equip.