mSchools Awards 2024

Que no s’escapi l’aigua!

Autor: Marc Palau Jové

Contacte: mpalau@escolafrancescfeliu.cat

Nom escola: Escola Francesc Feliu

Adreça de l'escola: Av./ Joan Maragall, 25 - Aitona

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/escolafrancescfeliu/

Share
Edat dels alumnes
10 - 12
Eix principal
Ciutadania democràtica i consciència global
Àrea / matèria / àmbit
Medi/ Projectes (ODS)/Àmbit digital, de coneixement del medi i matemàtic
nº de sessions de 1 hora
8 sessions
Recurs digital
Plaques programables: Micro:Bit, Ed1 o Arduino
Metodologies
Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu Aprenentatge basat en reptes

Breu descripció

L'experiència ha consistit en trobar una solució per conscienciar als alumnes de l'escola perquè no malgastin l'aigua quan van a rentar-se les mans abans d'esmorzar. En un primer moment i tot partint de les ODS els alumnes van descobrir que hi havia companys que s'estaven molta estona amb l'aixeta oberta, no donaven importància al malbaratament de l'aigua. Se'ls va ocorre que utilitzant una eina que ja coneixien, les plaques micro:bit podien crear un sistema per conscienciar-los i avisar-los. Per fer-ho primer van comprovar quanta estona feia falta per netejar bé les mans i quants litres s'utilitzaven, van comparar-ho amb tot l'alumnat de l'escola i durant diferent temps i van poder veure les dimensions. Amb això van estar buscant diferents formes per crear un sistema adient i utilitzant el sistema de brúixola de les plaques podien enviar senyals de ràdio en funció del moviment de l'aixeta i utilitzant un programa de cronòmetre feien el sistema d'avís en l'altra placa.

Singularitat i innovació

És un sistema senzill per conscienciar l'alumnat que ells també poden fer coses per millorar el seu entorn, tant els que realitzen el projecte com els qui en gaudeixen. Aquest sistema es pot crear fàcilment i amb material reciclat i canviant una mica la programació és poden generalitzar els sistemes a qualsevol aixeta.

Més detalls

Resum del procés

A partir d'un grup de 8 alumnes i partint de les ODS que ja treballaven a Projectes a l'aula ordinària, es planteja trobar una solució o millora per algun dels objectius de les ODS i que poguéssim fer-ho amb casos de dintre del centre. Es fa una primera recerca dels espais del centre i una pluja d'idees de moments o objectius que poguéssim millorar. En aquest surt el tema del malbaratament de l'aigua que algun alumne ha observat quan va al lavabo on alguns companys s'estan molta estona amb l'aixeta oberta. A partir d'aquí s'investiga el temps i quantitat d'aigua necessària per rentar-se correctament les mans. Comença ara una altra pluja d'idees per decidir com reduir aquest malbaratament, la decisió final és crear un sistema d'alarma o avís a les piques. Amb aquestes dades i amb el material del que disposem a l'aula de robòtica es decideix crear el sistema d'alarma, instal·lant una placa micro:bit a la maneta i una altra a la paret que mostri un cronòmetre i un avís.

Impacte de la proposta

Els alumnes se n'estan donant compte que a l'escola es consumeix moltíssima aigua només anant a rentar-se les mans i això ho fan tots els nens del centre com a mínim un cop al dia abans d'anar a esmorzar. La consciència global de l'alumnat que ha treballat en el projecte els ha generat una visió que abans no tenien i a la vegada amb el prototip que han anat dissenyant i que es vol començar a portar a la pràctica de moment en 1 dels lavabos del centre fa que la resta de companys també puguin prendre consciència i estiguin més alerta a l'hora de deixar-se l'aixeta oberta.

Altres observacions

El fet de treballar amb reptes, amb grups reduïts i amb material programable, fa que els aprenentatges siguin molt més significatius, els alumnes comparteixen les idees, treballen conjuntament i veuen recompensat el seu treball i esforç en un element que serveix per millorar alguna cosa, a la vegada que se'n donen compte d'accions o actes que abans no els i donaven importància o que els passava desapercebut.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.